Afectiuni dermatologice REMEDII BOLI

martie 2, 2009 at 14:15

Alunitele

Alunitele – termenul popular pentru nevii melanocitari – sunt leziuni cutanate caracterizate prin aglomerarea in epiderm sau in epiderm si derm a multor celule melanocitare (celulele care produc pigmentul brun-negru al pielii).

Alunitele au in general evolutie benigna, dar unele dintre ele se pot transforma in melanom – cea mai agresiva tumoare maligna cutanata avand capacitate mare de metastazare si determinand un final funest. Exista mai multe categorii de alunite.

Unele sunt prezente de la nastere sau apar la scurt timp dupa aceea si se numesc nevi melanocitari congenitali. Alti nevi pot aparea dupa varsta de 1 an si se numesc nevi melanocitari dobanditi. Aceasta clasificare este importanta pentru ca nevii melanocitari congenitali au capacitate mai mare de transformare in melanom.

Cum arata alunitele in mod normal?

Alunitele sunt leziuni bine delimitate de tegumentul inconjurator si au baza simetrica de aspect rotund sau ovalar. Cele mai frecvente alunite sunt cele plate, observate ca modificare a culorii tegumentare. Alte alunite sunt papilomatoase (excrescenta de forma unui deget) sau au aspect hemisferic. Unele pot fi pediculate (baza de implantare pe miele mica in comparatie cu restul corpului leziunii nevice), altele pot avea suprafata neteda. Unele alunite au pe suprafata lor fire de par. Culoarea alunitelor este extrem de variata, dar se remarca imediat faptul ca nu exista mai multe culori pe aceeasi alunita.

Cel mai frecvent predomina culorile inchise de maro, brun sau chiar negru. Exista insa si alunite albastre, roz, rosii, cafenii. Unele alunite pot avea un halou rosu, iar altele pot avea un halou alb, latimea acestuia putand chiar sa se mareasca in timp, uneori micsorand nevul pe care il inconjoara. Aceste modificari nu sugereaza o transformare maligna a leziunii nevice.

Alunitele sunt leziuni asimptomatice. Nu provoaca dureri, usturimi, furnicaturi sau mancarime (prurit). In cazul aparitiei unor simptome, consultul dermatologic se impune in timp util pentru a putea fi excizata inainte de dezvoltarea melanomului.

Cand se poate maligniza o alunita?

Alunitele se pot modifica in sensul malignizarii atunci cand sufera o agresiune. Aceasta poate fi o banala zgariere, intepatura, taiere (in general, un eveniment care duce la sangerare din leziune), poate fi o agresiune chimica (gudroane, acizi, baze etc.) sau poate fi o agresiune a razelor ultraviolete (naturale, de la nivelul soarelui sau artificiale, de la nivelul unor lampi speciale). Trebuie retinut faptul ca actiunea razelor ultraviolete este cumulativa in timp si de aceea este considerata principala cauza de malignizare.
Cel mai frecvent acest proces de malignizare apare dupa varsta de 40 de ani, localizarile predilecte fiind, la barbati, pe toracele posterior, iar la femei, pe gambe.

Diagnosticul alunitelor  – maligne sau benigne

Este important sa efectuam un control periodic al nevilor, pentru a orice fel de modificare in forma, marime sau culoare. Majoritatea modificarilor sunt benigne, fiind determinate de o crestere normala, benigna (non-canceroasa) a pigmentului la nivelul celulelor cutanate. Cu toate acestea, se recomanda consultul medicului specialist in cazul in care se observa modificari anormale ale oricarei formatiuni nevice.

Medicul specialist va chestiona pacientul despre recentele modificari ale formatiunilor si despre momentul cand acestea au avut loc. Va mai intreba despre antecedentele heredo-colaterale pentru a evalua riscul de a dezvolta un melanom.

In cazul in care apar modificari minore, medicul specialist va efectua fotografii ale nevului, care vor putea fi utilizate pentru evaluarea ulterioara. In cazul in care apar semne de transformare maligna, medicul specialist ar putea recomanda prelevarea unei biopsii (o portiune din formatiune) sau excizia in totalitate a formatiunii. Acestea se pot efectua intr-o clinica de chirurgie. Portiunea de piele va fi trimisa catre un laborator de histopatologie, pentru examinare la microscop a semnelor transformarii maligne.

Daca exista suspiciune de transformare maligna a nevului, se recomanda consultul chirurgului plastician sau a celui dermatolog (specialist in boli de piele), pentru efectuarea unui tratament adecvat. Se poate consulta si un specialist in leziuni pigmentare, care poate identifica si diagnostica melanomul malign. Probabil ca vor exista doua programari, una pentru examinarea formatiunii de catre medicul specialist, a doua pentru excizia chirurgicala a acesteia.

Referitor la numarul alunitelor, se considera ca in mod normal pot exista pe suprafata corpului 100 de alunite. In cazul in care numarul acestora este mai mare de 100, se recomanda consult dermatologic si controlul acestora de 2 ori pe an pentru a surprinde o eventuala modificare pre-maligna.

Cum recunosti o alunita periculoasa?

• Alunitele maligne – care prezinta risc de melanom – sunt in primul rand asimetrice – asta inseamna ca jumatatile lor nu se suprapun perfect;
• Marginile neregulate – marginile neregulate sau delimitate prost pot apartine, de cele mai multe ori, alunite maligne;
• Alunitele cu mai multe culori impartite neregulat pe suprafata sau alunitele a caror culoare se schimba in timp prezinta riscul de a fi alunite maligne;
• Alunitele exagerat de negre, albe, rosii ar trebui de asemenea verificate de un medic dermatolog, intrucat culoarea normala a alunitelor este maro inchis;
• Alunitele mari sau al caror diametru s-a marit in timp sunt de obicei alunite cu risc de melanom.

Tratament

In cazul in care biopsia arata modificari celulare anormale la nivelul nevului, se recomanda excizie chirurgicala. Daca modificarile celulare sunt recente, formatiunea va putea fi excizata printr-o simpla tehnica chirurgicala. Acest lucru este posibil deoarece melanomul nu a depasit straturile superficiale tegumentare si nu s-a extins la organele invecinate. Daca melanomul este diagnosticat in stadii tardive, pot exista metastaze la distanta (raspandirea de celule tumorale de-a lungul fluxului sanguin, cu formarea de noi formatiuni tumorale la nivelul altor organe).

Daca medicul specialist este ingrijorat in privinta unui nev, se poate efectua excizia formatiunii inainte de obtinerea rezultatului biopsiei sau nevul poate fi excizat in totalitate cu trimiterea acestei piese la examen histopatologic. In cazul in care se gasesc celule anormale, se recomanda controlul medical periodic pentru completarea terapiei daca este nevoie si pentru examinarea tuturor nevilor.

Nevii se excizeaza chirurgical folosind urmatoarele metode:
– excizie (incizia si indepartarea formatiunii), uneori cu sutura, sau
– excizie cu electrocauterizare (se foloseste un instrument pentru arderea formatiunii).

Sutura chirurgicala se efectueaza sau nu in functie de marimea si profunzimea formatiunii tumorale, precum si in functie de cicatricea ce ar putea aparea dupa.
Inainte de excizia chirurgicala, tegumentul este dezinfectat si amortit cu un anestezic local. Pentru indepartarea formatiunii fara sutura chirurgicala, chirurgul va folosi un bisturiu pentru razuirea formatiunii astfel incat nu se depaseste foarte mult stratul superficial al tegumentului. Ulterior se foloseste un instrument electric pentru coagularea regiunii ramase. Rana va fi acoperita cu un pansament steril, iar medicul specialist va explica pacientului modalitatea de ingrijire a acesteia.

Nevii care necesita sutura chirurgicala dupa excizie, sunt de dimensiuni mai mari, mai inchisi la culoare si/sau plani. Medicul chirurg indeparteaza formatiunea in totalitate si o parte de tesut sanatos, in functie de riscul de cancer si daca exista celule care au fost raspandite la distanta. Se pot folosi fire resorbabile in interiorul plagii chirurgicale sau fire neresorbabile aplicate la suprafata pielii, ce vor fi indepartate ulterior.

Metode de prevenire a malignizarii alunitelor

Se recomanda evitarea factorilor declansatori. In primul rand, expunerea inteligenta la soare folosind cremele fotoprotectoare (cele care au un factor de protectie solara peste 15), evitand expunerea prelungita (peste 90 de minute) si intre orele 10.00 si 16.00. Se evita traumatizarea fizica sau chimica a leziunilor nevice. Nu se vor smulge firele de par de la nivelul alunitelor, preferandu-se taierea lor cu foarfeca. In cazul in care exista alunite „dubioase” sau in cazul prezentei unui numar mare de alunite, va fi consultat medicul dermatolog. O atentie sporita va fi acordata celor care au mai dezvoltat melanoame sau celor cu rude de sange la care a fost identificat un melanom.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*