boala Lyme REMEDII BOLI

martie 13, 2009 at 21:13

Boala LYME – muscatura de capusa

Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisa omului prin muscatura de capusa (nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei Bb).

Priveste cum se produce infectarea omului prin muscatura de capusa

Sunt discutii daca si alte insecte pot transmite boala, dar inca nu se cunoaste cu precizie. Numele de Borrelia Burgdorferi (sensu lato = in sens larg) este generic, putand fi vorba de una sau mai multe tulpini de Bb implicate in infectie.

Lyme mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli si reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om.

Infectia din boala Lyme este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai putin distincte:

Stadiul 1 – Eritemul cronic migrator (ECM) – Borelioza Lyme incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, extensiva eritem migrator (stadiul 1, infectie localizata).

Stadiul 2 – Infectie diseminata – Dupa mai multe zile pana la saptamani, spirochetele se pot raspandi prin sange spre numeroase zone diferite.

Stadiul 3 – Infectie persistenta – Luni pna la ani mai trziu, urmnd de obicei perioadelor de infectie latenta, pot aparea semnele unor complicatii grave.

Raspandirea bolii Lyme – in ciuda ignorantei sau intereselor financiare si politice care pot face ca boala Lyme sa NU fie recunoscuta oficial ca endemica, iata care este raspandirea ei reala pe glob (cf. Department of Health and Human Services – Centers for Disease Control and Prevention)

Cum se manifesta Lyme?

Lyme mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar ca ar putea „copia” simptomele a circa 200 de boli. Pe de alta parte, fiecare pacient bolnav de Lyme are propriul sau tablou de simptome. Am putea probabil defini un nucleu comun minim, de simptome, valabil la toti pacientii, in rest fiecare pacient reactioneaza diferit la Lyme, in functie de foarte multi parametri: vechimea bolii, numarul de agenti patogeni care au provocat infectia, caracteristile proprii ale sistemului imunitar al individului, etc.

Simptome ale bolii Lyme:

pata / pete care se muta pe corp (ECM – eritemul cronic migrator – faza incipienta a bolii – Lyme stadiul 1)
transpiratii puternice
febra
dureri musculare (ca dupa o gripa)
dureri de cap (ca dupa o gripa)
pata rosie la locul muscaturii de capusa
stare slabiciune, oboseala marcata
tulburari de somn
tulburari de vedere (privire incetosata, dubla, chiar disparitia campului vizual)
dureri articulare (Lyme stadiu 2 – faza deja cronica / vechime peste 6 luni de la debut)
dureri in tendoane, calcaiul lui Ahile, etc.
dureri si/sau usturimi in muschi
tulburari cardiace si neurologice (stadiul 3)
amorteli ale membrelor, capului, etc.
intepaturi (ca acele de cactus)
furnicaturi (ca si cum s-ar misca pe piele niste furnici)
urzicaturi (ca si cum ai fi fost urzicat)
tulburari de inghitire
tulburari de urinare (frecvent, senzatia imperioasa de a urina)
ameteli
dureri de cap
senzatia de „nisip in ochi” sau „urzicaturi in ochi”, etc.
paralizii ale fetei sau ale membrelor
tulburari psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii, fobii, tulburari emotionale (care mimeaza bipolaritatea), etc.

…prezenta lista este doar orientativa si ramane deschisa

Pot sa am Lyme?

Cele mai frecvente indoieli privind posiblitatea de a fi fost infectat sunt:

nu-mi amintesc sa fi fost muscat de o capusa!
am fost muscat de multe ori de capuse, dar nu m-am inrosit la locul muscaturii
cine nu a fost muscat de o capusa in viata lui?! si nu cunosc pe nimeni care sa aiba Lyme!
am scos imediat capusa intreaga, fara sa ii rup capul, nu cred sa fi fost infectat!
simptomele mele se suprapun numai in parte cu cele descrise pe acest sit!
am fost diagnosticat cu SM (scleroza multipla) – medicul mi-a spus ca nu am Lyme!

Oricat ar parea de justificate acestea, nu are nici un rost sa va indoiti de posibilitatea de a fi fost infectat printr-o muscatura de capusa, chiar daca nu va amintiti ca ati fost muscat.

Numai cca.30% din bolnavii de Lyme isi amintesc ca au fost muscati!

Multi bolnavi de Lyme au fost gresit diagnosticati ca avand: „scleroza multipla”, „reumatism” sau „poliartrita reumatoida”, „tulburari psihiatrice” (depresie, anxietate, obsesii sau tulburari obsesiv-compulsive, bipolaritate, etc.), „neuropatie alcoolica” sau „neuropatie diabetica”, etc.

Va este, in schimb, mult mai de folos sa faceti Dvs. insiva un efort pentru a fi diagnosticat corect si a incepe cat mai repede un tratament sustinut, care va poate scuti de multa suferinta si va poate aduce vindecarea completa cat mai repede.

Cu tot respectul pentru obstea medicala, nu va lasati pe mana unui singur doctor, mai ales daca el nu cunoaste ce este Lyme!
Boala este putin cunoscuta si de cele mai multe ori gresit diagnosticata!

Iata analizele pe care le puteti face, eventual contrac cost, daca medicul de familie vi le refuza:

Testul ELISA pentru anticorpi de Borrelia
testul se face atat pentru IgM (arata o infectie acuta) cat si pentru IgG (indica o infectie cronica, pe care sistemul imunitar a recunoscut-o).
Western blot pentru anticorpi de Borrelia
WB este mai precis decat testul Elisa, dar in cca. 50% din cazuri, este negativ (Lyme seronegativ)

Nota: in cazurile in care e vorba de o forma de Lyme seronegativ, testele de mai sus nu sunt concludente. Ele pot confirma boala, dar nu o infirma!
Lyme se diagnosticheaza in primul rand dupa simptome! Analizele sunt menite doar a confirma (eventual) infectia.

Cea mai precisa analiza de laborator este microscopia pe camp intunecat (DualDur microscopy – dr. Bózsik Bela Pal / multumiri speciale – special thanks to) (prin imunofluorescenta), prin care se poate vedea bacteria in sange sau LCR (lichidul cefalo-rahidian)

Pentru analize luati legatura cu unul din centrele romanesti indicate la pagina de legaturi de pe situl nostru. (pentru alte detalii, contactati-ne)

Ce fel de Lyme am?

Lyme recent Daca de la momentul infectarii (de la muscatura de capusa) au trecut mai putin de 6 luni aveti o forma relativ recenta de Lyme (acuta).
Lyme cronic Daca de la momentul infectarii au trecut mai mult de 6 luni, aveti deja o forma cronica de Lyme.
Totodata, daca simptomele pe care le aveti zugravesc un tablou de Lyme, dar testele de laborator sunt negative (Western Blot si testul Elisa, care NU evidentiaza in mod direct bacteria in sange, ci masoara numai nivelul anticorpilor IgM si IgG anti-Borrelia), inseamna ca aveti o forma de Lyme seronegativ (dintr-un motiv oarecare sistemul imunitar nu produce suficienti / sau deloc anticorpi; bacteria este reperata in mod deficitar de sistemul Dvs. imunitar). Numai DFM (Darkfield Microscopy – microscopie pe camp intunecat) poate indica cu precizie de 100% existenta bacteriei in sange sau LCR.

Diagnosticarea bolii Lyme

Diagnosticarea se face in principal dupa simptome. Analizele medicale pot cel mult sa confirme boala Lyme, dar niciodata nu o pot infirma.

Teste indirecte (suficient de imprecise):

* Testul ELISA pentru anticorpi (IgM si IgM) anti-Borrelia Burgdorferi. O pozitivare a IgG reflecta o infectie cronica, in vreme ce IgM reflecta o infectie recenta.
Atentie: atat IgM cat si IgG pot fi uneori negativi (seperat sau ambii) – vezi statisticile prof. Donta
* Testul WESTERN BLOT pentru anticorpi (IgM si IgM) anti-Borrelia Burgdorferi – mai precis decat testul Elisa, dar cu marje de eroare mari – vezi statisticile prof. Donta
* Testul PCR

Teste directe (precizie 100%):

* DFM (darkfield microscopy) = microscopie pe camp intunecat – singura metoda care evidentiaza direct bacteria in sange sau LCR (lichidul cefalo-rahidian) cu o acuratete de 100% – vezi filmul ‘DualDur’ realizat de dr. Bózsik Bela Pal
Mai jos aveti cateva imagini extrase din film (in cazul ca sunteti prea grabit pt. a-l descarca), din care va puteti da seama in mare despre eficacitatea metodei de microscopie pe camp intunecat (DualDur – multumiri lui / thanks to dr. Bózsik Bela Pál – HU)

Pentru detalii privind diagnosticarea si acuratetea metodelor utilizate – vezi prezentarea ‘Diagnosis’ realizata de dr. Bózsik Bela Pal

Capusele ataca Romania?

In Romania deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judete): Cluj, Arad, Sibiu… – ceea ce nu infirma posibilitatea de a mai fi si altele! (sa nu uitam ca bacteria Borrelia Burgdorferi are ca rezervorul natural fauna salbatica mai ales, ceea ce implica posibilitatea raspandirii ei si in alte zone geografice ale tarii!)
Romania este cuprinsa in zona de raspandire a bolii Lyme! – indiferent care sunt [non]ratiunile pentru care ea nu este recunoscuta pe plan national.

Stiati ca?

Capusele le puteti intalni in gradina particulara si in parcuri publice, pe pomii din livada sau in padure, in iarba sau pe gazonul din jurul casei pe care omul se aseza cu placere dupa o zi obositore de lucru, pe terenul de fotbal unde fiecare se relaxeaza jucandu-se cu mingea, in camping, in ierburile de la marginea lanurilor, chiar si pe animalele noastre de casa – caini si pisici (dupa plimbarile lor mai aduc cateodata cate o capusa!).
O capusa flamanda cauta surse din care sa se hraneasca cu sange: un om sau animal.
Expansiunea capuselor este rapida, in America boala Lyme a devenit la fel de raspandita ca si SIDA, iar Europa este invadata deja de capuse. In Letonia exista paduri care sunt interzise publicului datorita invaziei de capuse si datorita riscului mare de infectare cu bacteria Borrelia burgdorferi.
Locurile favorite sunt padurile umede, unde temperatura este cuprinsa intre 7 si 25 C, tufisurile, poienile unde razele soarelui sunt blinde si unde apa de ploaie sau roua persista mai multa vreme. Daca afara e cald si uscat capusele se ascund in pamant, sau sub vegetatie.
Cele mai eficace insecticide sunt pe baza de DEET (N-diethil-meta-toluamide).
Capusa adulta poate fi vazuta cu ochioul liber si trebuie scoasa imediat (se pune o picatura de ulei pe ea si capusa isi da drumul singura); fiecare persoana care a scos o capusa de pe corpul sau trebuie sa consulte imediat un medic, mai ales daca apare o inrosire la locul muscaturii sau alte simptome „curioase” (dureri musculare, nas infundat, transpiratii etc. – asa numita „gripa de vara”.
Atentie la capusele tinere! Nimfele sunt foarte mici si nu se vad cu ochiul liber cu usurinta si din cauza asta cea mai mare parte a bonavilor de Lyme nu isi amitesc sa fi gasit o capusa pe ei.
Inainte de a musca, capusa secreta o substanta anestezica, astfel ca majoritatea oamenilor nici nu simt cand sunt muscati!
In zonele acoperite cu par, mai ales la barbati, este foarte dificil de reperat o capusa.
Capusele adulte sunt insa vizibile pe piele; se stie cu siguranta ca transmiterea bacreriei Borrelia este asigurata de femele si de pui de capusa (nimfele). Riscul este cu atat mai mare cu cat in sezonul cald, temperaturile ridicate determina lumea sa umble cat mai sumar imbracata. Evitati tufisurile umede unde riscul de a gasi colonii de capuse este mare. Nu va aventurati din placere pe sub arbori, fara sa va acoperi parul, picioarele, si mai ales atentie la copii! – ei sunt cei mai expusi.
Daca veti respcta aceste indicatii , cu siguranta ca veti gasi capusa inainte de a se fixa pe piele, si inainte de a avea timp sa va transmita infectia .
Exista vaccin pentru boala Lyme dar in unele cazuri au aparut reactii nedorite, chiar infectare cu Bb.
In Austria si in zonele adiacente se utilizeaza un vaccin impotriva encefalitei cauzate de Bb. Cei care cred ca vor ajunge in zonele respective trebuie sa-si ia masuri de prevedere, prin vaccinare, in caz contrar boala se declanseaza in urmatoarele 8 zile: febra, dureri de cap puternice, si chiar paralizie.
Nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete! – in acest fel tot continutul din intestinele sale (continand microbi) trece in sangele Dvs.!
Nu trebuie folosit eter sau alt produs anstezic care o poate determina sa vomite sangele din abdomen in intepatura.
Capusele tinere nimfele, arata ca un punct foarte mic pe piele, cat un varf de ac; e ca si cand ne-am intepat cu ceva si se vede un punct mic si negru in zona respectiva.
Daca ati incercat sa scoateti capusa cu o penseta si capul ei s-a rupt si a ramas in piele, mergeti de urgenta la medic! – acesta il va scoate printr-o mica incizie. Cu cat mergeti mai repede la medic, cu atat numarul de bacterii transmise va fi fost mai mic!
Daca capul ramane inca agatat pe piele trebuie dezinfectat foarte bine; acolo se va forma o infectie mica care se va vindeca rapid .
Daca capusa este fixata in locuri unde nu se poate indeparta de persoana in cauza trebuie cerut ajutorul celui mai apropiat medic.
Tineti minte data la care capusa a fost scoasa de pe corp! Urmariti aparitia oricaror simptome „curioase”. (In alte tari capusa este analizata, stiindu-se astfel care au fost tulpinile de Bb din sangele ei – acest lucru faciliteaza alegerea antibioticului)
Trebuie observat apoi daca in zona unde a fost muscatura apar semne tipice – roseata, umflarea pielii in jurul pisacturii, semnele tipice ale infectiei Lyme apar imediat sau dupa cateva saptamani: simptome asemanatore cu cele de gripa, febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala marcata, dureri musculare, transpiratii abundente, etc.
Medicul trebuie consultat imediat dupa aparitia simptomelor, si antibioticul va fi prescris pentru 3-4 saptamani. Daca medicul in cauza nu cunoaste boala, adresati-va unui dermatolog sau, si mai bine, unui specialist in boli infectioase!

Pentru ca o persoana sa aiba boala Lyme trebuie:

– sa fi fost muscata de o capusa sau de o nimfa
– capusa respectiva sa fi fost purtatore de bacterii Bb (20% din capuse sunt puratatoare de bacterii Bb, dar procentajul variaza in functie de regiune)

Tratament de o luna si… gata!

In ce priveste tratamentul bolii Lyme, lumea medicala se imparte in doua mari tabere: unii medici considera ca este de ajuns un tratament de o luna cu antibiotice, in vreme ce altii considera ca e nevoie de un tratament sustinut, pana la eliminarea deplina a tuturor simtpomelor (in cazul Lyme Borreliozei cronice).

Prima opinie – Tratament de o luna si… gata!” – se bazeaza pe faptul ca bacteria este o spirocheta (din aceeasi „familie” cu sifilisul si ca poate fi distrusa, asemeni sifilisului, printr-o cura cu antibiotice de cca. o luna. Sustinatorii acestei opinii afirma ca simptomele care mai persista dupa terminarea tratamentului de o luna constituie un asa numit Sindrom Post-Lyme si prescriu AINS (anti-inflamatoare nesteroide), precum Diclofenac, Aspirina, Ketprofen, etc.

Parerea ca tratamentul de o luna este suficient poate fi justificata, daca tratamentul a fost instituit imediat dupa muscatura de capusa. Totusi, au fost pacienti care au inceput tratamentul la 36 de ore de la muscatura si totusi nu au scapat de infectie printr-o singura cura de antibiotice. Astfel a luat nastere cea de a doua parere medicala, conform careia este nevoie de tratament sustinut, neintrerupt, pana la remiterea tuturor simptomelor. – vezi prezentarea ‘Therapy’ realizata de dr. Bózsik Bela Pal

Tratament de durata si revenire dificila!

In ce priveste tratamentul bolii Lyme, lumea medicala se imparte in doua mari tabere: unii medici considera ca este de ajuns un tratament de o luna cu antibiotice, in vreme ce altii considera ca e nevoie de un tratament sustinut, pana la eliminarea deplina a tuturor simtpomelor.
Cea de a doua opinie – Tratament de durata si revenire dificila” – se bazeaza pe practica medicala care dovedeste ca in cazurile cronice (infectie netratata, mai veche de 6 luni de la muscatura de capusa) e nevoie de tratament sustinut, de cure repetate de antibiotice pana la distrugerea completa a bacteriei.
Borrelia Burdorferi are niste caracteristici care o deosebesc fata de majoritatea celorlalti agenti patogeni. Astfel: durata de generare a unei noi generatii de bacterii este de 72-100 ore (foarte lunga), iar ciclul ei de viata este in jur de 4 saptamani (deosebit de lung). Din aceasta cauza este nevoie de un tratament lung, in cure de minim o luna, care sa acopere perioada de viata a unei generatii de bacterii.
In plus, bacteria Bb, fiind foarte mica (10-20 nm) intra in celule si se cantoneaza in tesuturile slab irigate (nervi, lichidul sinovial, etc.) unde sistemul imunitar (seria celulelor albe) si oxigenul ajung cu greutate. Intracelular, bacteria locuieste inniste vezicule acide (pH mic) care impiedica patrunderea antibioticelor in apropierea bacteriei.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, bacteria comuta intre 3 forme genetice, in functie de vitregia conditiilor intalnite in organismul gazda: spirocheta, forma sporoida (vegetativa) si o forma chistica – toate acestea in incercarea de a supravietui. – v. filmul ‘DualDur’ realizat de dr. Bózsik Bela Pal
Schemele de tratament sunt foarte diferite, nu exista la ora aceasta un protocol universal acceptat de tratare a bolii Lyme.
Unii medici (dr. Burascano – SUA, dr. Bozsik – HU, etc.) prescriu scheme de tratament complexe, cu doua sau chiar mai multe antibiotice (ceftriaxona, amoxicilina, claritromicina, doxicilina, etc.), in combinatie cu un antiparazitar (Metronidazol, Tinidazol, etc.) care distruge forma vegetativa a bacteriei.
Dozele prescrise sunt in general ridicate si se intind pe perioade de timp lungi (saptamani si luni), tratamentul putand dura ani de zile (cu pauze intre cure, fireste, necesare pentru refacerea florei microbiene benefice din intesetin, a tabloului sanguin si a celorlalte functii vitale: ficat, rinichi, etc.). – vezi prezentarea ‘Therapy’ realizata de dr. Bózsik Bela Pal

Si totusi, ce tratament sa fac?

Daca considerati ca de la momentul cand ati fost infectat (nu e neaparata nevoie sa fi surprins capusa muscandu-va!) au trecut mai mult de 6 luni, puteti sa considerati ca suferiti deja de o forma cronica de Lyme. In acest caz, un tratament sustinut, de durata, se impune. Revenirea va fi capricioasa, boala fiind ondulanta. Nimeni nu poate preciza in avans de cate cure cu antibiotice veti avea nevoie pentru a invinge definitiv infectia. In orice caz, e de dorit sa va adresati unui medic specialist cu experienta, care a mai tratat cu succes cazuri cronice de Lyme.
Cea de a doua opinie – Tratament de durata si revenire dificila” – se bazeaza pe practica medicala care dovedeste ca in cazurile cronice (infectie netratata, mai veche de 6 luni de la muscatura de capusa) e nevoie de tratament sustinut, de cure repetate de antibiotice pana la distrugerea completa a bacteriei.
Borrelia Burdorferi are niste caracteristici care o deosebesc fata de majoritatea celorlalti agenti patogeni. Astfel: durata de generare a unei noi generatii de bacterii este de 72-100 ore (foarte lunga), iar ciclul ei de viata este in jur de 4 saptamani (deosebit de lung). Din aceasta cauza este nevoie de un tratament lung, in cure de minim o luna, care sa acopere perioada de viata a unei generatii de bacterii.
In plus, bacteria Bb, fiind foarte mica (10-20 nm) intra in celule si se cantoneaza in tesuturile slab irigate (nervi, lichidul sinovial, etc.) unde sistemul imunitar (seria celulelor albe) si oxigenul ajung cu greutate. Intracelular, bacteria locuieste inniste vezicule acide (pH mic) care impiedica patrunderea antibioticelor in apropierea bacteriei.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, bacteria comuta intre 3 forme genetice, in functie de vitregia conditiilor intalnite in organismul gazda: spirocheta, forma sporoida (vegetativa) si o forma chistica – toate acestea in incercarea de a supravietui.
Schemele de tratament sunt foarte diferite, nu exista la ora aceasta un protocol clar de tratare a bolii Lyme.
Unii medici (dr. Burascano – SUA, dr. Bozsik – HU, etc.) prescriu scheme de tratament complexe, cu doua sau chiar mai multe antibiotice (ceftriaxona, amoxicilina, claritromicina, doxicilina, etc.), in combinatie cu un antiparazitar (Metronidazol, Tinidazol, etc.) care distruge forma vegetativa a bacteriei.
Dozele prescrise sunt in general ridicate si se intind pe perioade de timp lungi (saptamani si luni), tratamentul putand dura ani de zile (cu pauze intre cure, fireste, necesare pentru refacerea florei microbiene benefice din intesetin, a tabloului sanguin si a celorlalte functii vitale: ficat, rinichi, etc.).

Pana cand sa fac tratamentul?

Pana cand invingeti definitiv infectia! – raspunsul este, desigur, simplu, in vreme ce suportarea unui tratament indelungat presupune monitorizarea principalilor parametri biologici (ficat, rinichi, sistem imunitar, etc.), multa rabdare, si mai ales speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, veti invinge!
Boala este ondulanta si vindecarea este capricioasa si lunga (daca suferiti de o forma cronica de Lyme). Veti avea zile bune, de care trebuie sa va bucurati. Veti avea si zile rele, de care nu trebuie sa va lasati coplesit, stiind ca urmeaza si zile mai bune si ca cu fiecare zi de tratament, va apropiati de vindecarea mult dorita. In acest caz, un tratament sustinut, de durata, se impune. Revenirea va fi capricioasa, boala fiind ondulanta. Nimeni nu poate preciza in avans de cate cure cu antibiotice veti avea nevoie pentru a invinge definitiv infectia. In orice caz, e de dorit sa va adresati unui medic specialist cu experienta, care a mai tratat cu succes cazuri cronice de Lyme.

12 Comments

 1. Elisabeta says:

  Unde pot da de DR.Bozsik Bela Pal in Ungaria? Eventual adresa sau nr. de telefon. Cu multumiri Elisabeta.

 2. am eu nr de tel daca nu ati facut rost deja de el.

 3. as dori daca puteti sa mi trimiteti nr dr bozsik bela

  multumesc

 4. va rog dc puteti sa-mi trimiteti si mie nr dr bozsik bele pal merci sanatate

  • Nr lui de telefon este:36-209-253-987.As sugera la toti cei care doresc sa il contacteze sa ii scrie la :bbozsik@freemail.hu.Raspunde promt la oricine….

 5. imi puteti da si mie telefonul dr.Bozsik?
  multumesc anticipat

  • Nr lui de telefon este:36-209-253-987.As sugera la toti cei care doresc sa il contacteze sa ii scrie la :bbozsik@freemail.hu.Raspunde promt la oricine..

 6. as dori daca se poate sa-mi dea si mie cineva nr de tel al dr.Pal Boszik,va rog daca il are cineva

  • Nr lui de telefon este:36-209-253-987.As sugera la toti cei care doresc sa il contacteze sa ii scrie la :bbozsik@freemail.hu.Raspunde promt la oricine.

 7. Am boala Lyme de 8 ani.Am ajuns la dr.Pal Bozsik in August 2009 pt diagnostic si tratament.Nr lui de telefon este:36-209-253-987.As sugera la toti cei care doresc sa il contacteze sa ii scrie la :bbozsik@freemail.hu.Raspunde promt la oricine.Dumnezeu sa ne ajute la toti si tineti minte un singur lucru:Ce nu te omoara te face mai puternic.Maxima sanatate doresc la toti cei care sufera de aceasta cumplita boala,printre care ma numar si eu.

 8. 25.07.2010 Am fost diagnosticata ca avand boala Lyme (IGM+IGG). Capusa, de care nu imi amintesc, a fost probabil culeasa din parcul IOR, in care imi plimb zilnic copilasul. Urmez tratament dar medicii de pe la noi nu prea cunosc boala si o trateaza cu superficialitate. In Bucuresti sunt tot mai multe cazuri, medicul la care am mers era deja ingrozit de numarul mare de victime. Asadar, paziti-va copii si paziti-va si pe voi, iar daca observati simptome ale bolii fuga la medic. Va puteti face si din proprie initiativa analiza de anticorpi anti-borrelia IGM+IGG, care la synevo costa 25 lei.

 9. kalman robert says:

  buna ziua ,ma numesc KALMAN ROBERT ATTILA si de doi ani am fost diagnosticat cu poliartrita reumatoida dar nu s-a detectat cauza . As avea o intrebare : sa imi fac testul pentru Lymes ? deoarece am observat ca simpomele sunt aproape identice. multumesc anticipat kalman_1987@yahoo.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*