Afectiuni dermatologice REMEDII BOLI

martie 2, 2009 at 14:36

Raie sau scabie

Scabia (sau raia) este o boala cauzata de un parazit sarcoptes scabie, fiind una din cele mai frecvente dermatoze contagioase pruriginoase.

Transmiterea scabiei

Dupa fecundare, femela parazit sapa galerii in piele mai ales in timpul noptii, iar dupa ce depune ouale (2-3 pe zi timp de 30-60 de zile), moare. Maturarea oului are loc in 3-4 zile, iar larvele inteapa pielea pentru a se hrani.Toate aceste procese produc mancarimi, iar in urma scarpinatului si prin interventia mecanismelor imunologice o parte din paraziti sunt distrusi, ramanand in medie 15 paraziti la o persoana. Contaminarea se face prin contactul intim cu persoana infestata sau prin folosirea in comun a lenjeriei, prosoapelor,hainelor etc. Contactul sexual reprezinta o modalitate de transmitere a acestui parazit. Cazurile de scabie apar mai frecvent la persoanele cu igiena precara dar nu numai, de asemenea, pot aparea in colectivitati cum ar fi: gradinite, scoli, spitale, etc.

Manifestari clinice ale scabiei

In cazul scabiei bolnavul prezinta o piele pruriginoasa si iritata, simptomele intensificandu-se pana ce parazitii sunt omorati.Mancarimea (pruritul) – de obicei debuteaza prima. Deseori devine mai pronuntata noaptea sau dupa baie si cateodata este confundata cu pielea uscata. Mancarimea este cauzata de catre reactia alergica fata de acarianul scabiei. Uneori mancarimea este foarte intensa, mai ales la copii si la varstnici.
Pielea iritata – are aspectul unei eruptii cutanate (rash), iar la nivelul zonei de piele sensibila,se observa niste urme mici curbe. Aceste simptome apar ca urmare a saparii de catre acarieni de tuneluri, pe sub straturile superioare ale pielii. Uneori se poate observa o mica flictena (basica) sau chiar parazitul insusi, care arata ca si un punct mic negru, la capatul leziunii. Aceste urme pot fi dificil de vazut dupa ce zona a fost gratata (scarpinata). Sugarii pot sa prezinte numai piele rosie si inflamata, uneori cu mici flictene dureroase.

Simptomele se dezvolta cel mai probabil intre degete si fata palmara a incheieturii mainii ,pe partea exterioara a cotului si in plica cotului , in jurul taliei si ombilicului ,pe fese ,in jurul sfarcurilor, liniei sutienului, pe partile laterale a sanilor , pe organele genitale (la barbati).
La sugari si copiii mici, pielea pruriginoasa si iritata poate aparea, de asemenea in jurul scalpului sau pe scalp, pe gat si fata ,pe palme, talpi.
Adesea primul simptom observat la sugari, este reprezentat de cateva vezicule mici la nivelul acestor zone.
Portiunile de piele sensibila, denumite leziuni secundare, se dezvolta mai tarziu in evolutia bolii.

Aceste leziuni includ:
– leziuni de grataj, cateodata acoperite de catre o crusta; gratajul leziunii poate irita si ulcera pielea
– zone de piele rosie, uscata , solzoasa, iritata
– scabia nodulara: aceste leziuni sunt reprezentate de mici zone elevate, rosiatice maronii (noduli); nodulii se pot dezvolta in zonele acoperite ca si plica cotului, intre fese, pe scrot si penis; nodulii sunt pruriginosi si pot persista saptamani sau luni dupa debutul scabiei.

Sugarii si varstnicii prezinta in mod special, risc crescut pentru a dezvolta aceste leziuni, deoarece nu pot fi tratati imediat. Simptomele aparute precoce la sugari si la varstnici sunt trecute neobservate sau sunt confundate cu alte afectiuni.

Complicatii ale scabiei si raiei

Cea mai frecventa complicatie a scabiei este infectia bacteriana la nivelul pielii, numita impetigo. Impetigo este data de stafilococ sau streptococ si este la randul sau foarte contagioasa. Apare mai ales datorita mancarimilor si scarpinatului. Din fericire, impetigo se trateaza destul de simplu cu antibiotice. O alta posibila complicatie este foliculita, adica inflamatia foliculilor pilosi, datorata tot pruritului intens. Mai rar, poate aparea scabia incrustata sau scabia norvegiana, o forma grava de raie, care apare, mai ales, la persoanele cu un sistem imun deficitar. Daca o scabie normala da o infectie cu maxim 10-15 paraziti, scabia norvegiana, dezvoltata de un individ cu infectie HIV, poate ajunge la zeci de mii de paraziti.

scabie5scabie2raie

One Comment

  1. as vrea sa stiu mai multe despre scabie. eu am probleme cu fetita de 10 ani. am fost la medic si mia zis cai raie dar mai am o fetita de 5 luni si ea nu are nimic .este posibil avand contact tot timpul

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*