Afectiuni oftalmologice REMEDII BOLI Retinopatia

martie 2, 2009 at 15:12

Retinopatia diabetica

Pacientii cu diabet au o predispozitie mai mare sa dezvolte afectiuni ale ochiului ca glaucomul si cataracta, dar efectele diabetului asupra retinei sunt cea mai mare amenintare asupra vederii.

Cei mai multi pacienti dezvolta modificari ale retinei datorate diabetului dupa aproximativ 20 de ani. Complicatia diabetului la nivelul ochiului se numeste retinopatie diabetica. Aceasta cauza majora de orbire poate fi deosebit de severa la persoanele cu diabet zaharat insulinodependent (diabet zaharat tip I); apare de asemenea frecvent la persoane cu diabet zaharat insulinoindependent (diabet zaharat tip II). Gradul de retinopatie este bine corelat cu durata evolutiei diabetului.

Care sunt cauzele retinopatiei diabetice?

Nivelul ridicat al glicemiei creşte riscul apariţiei retinopatiei diabetice, la fel şi vechimea diabetului. În general, diabeticii nu dezvoltă retinopatie decât după cel puţin 10 ani de la debutul bolii.
Glicemia crescută poate altera vasele sanguine din retină, ducând la sângerări sau eliminare de lichid. Aceasta cauzează umflarea retinei şi formarea de depozite. Este forma incipientă de retinopatie diabetică, denumită neproliferativă.
Într-un stadiu mai avansat, numit retinopatie proliferativă, vase noi de sânge cresc pe suprafaţa retinei. Aceste vase sanguine noi pot produce probleme vizuale serioase deoarece se pot sparge şi pot sângera în vitros, o substanţă gelatinoasă care există în centrul ochiului. Retinopatia proliferativă poate duce la orbire.

Care sunt factorii de risc ai retinopatiei diabetice?

Riscul de a dezvolta retinopatie diabetica depinde in mare masura de doi factori:
– perioada de timp de la instalarea diabetului;
– tipul diabetului.

Cu cat perioada de timp de la instalarea diabetului este mai mare, cu atat este mai mare sansa de aparitie a retinopatiei. In plus, pacientii cu diabet tip I sunt mai predispusi la a dezvolta retinopatie decat cei cu tip II de diabet.
Dintre cei cu tip I de diabet, 60% au semne de retinopatie la 10 ani de la instalarea diabetului si aproape toti au retinopatie la 20 de ani. Aproximativ 53% dezvolta retinopatie proliferativa la 20 de ani.
Dintre persoanele cu diabet tip II, 21% au retinopatie la momentul diagnosticului si 60% o dezvolta dupa 20 de ani.

Factori de risc ce nu pot fi controlati

Exista cativa factori de risc ce nu pot fi controlati. Unii dintre ei sunt:
– istoricul familial de retinopatie diabetica: riscul de a face retinopatie este mai mare la persoanele care au rude cu diabet si retinopatie
– nefropatia (boala renala): lezarea vaselor de sange de la nivelul rinichilor este o complicatie pe termen lung a diabetului. Riscul de dezvoltare a retinopatiei este mai mare la cei care au eliminare crescuta de proteine in urina (proteinurie), ca semn precoce de boala renala.

Factori de risc se pot controla

Alti factori de risc se pot controla. Printre acestia sunt:
– sarcina: femeile care au diabet au un risc mai mare de a face retinopatie in timpul sarcinii; la femeile care au deja retinopatie si raman insarcinate, sansele sunt de aproximativ 50% ca boala sa se inrautateasca;
– valori constant crescute ale glicemiei: studii efectuate pe perioade de timp indelungat arata ca nivele constant crescute ale glicemiei se insotesc de risc crescut de retinopatie; mentinerea glicemiei in limite aproape normale reduce riscul de retinopatie si incetineste progresia bolii in cazul in care aceasta s-a instalat;
– tensiunea arteriala crescuta: in general, persoanele care au diabet si hipertensiune arteriala au riscul mai mare de a dezvolta complicatii vasculare, inclusiv la nivelul vaselor ochiului; studii efectuate pe termen indelungat au aratat ca retinopatia progreseaza mai frecvent la forme proliferative sau forme cu edem macular daca se insoteste de hipertensiune arteriala;
– intarzierea diagnosticului si tratamentului: efectuara de controale oftalmologice regulate nu scade riscul aparitiei retinopatiei, dar scade riscul aparitiei complicatiilor si pierderii vederii; terapia adecvata si precoce incetineste progresia retinopatiei si previne pierderea vederii;
– valori crescute ale colesterolului: cateva studii au indicat faptul ca nivelul ridicat al colesterolului creste riscul de retinopatie; totusi nu s-a demonstrat daca reducerea niveleor colesterolului seric afecteaza progresia retinopatiei;
– fumatul: cateva studii au demonstrata ca fumatul creste riscul de apritie a retinopatiei la pacientii cu diabet.

Care sunt simptomele retinopatiei diabetice?

In faza de debut a retinopatiei diabetice este posibil sa nu apara nicio schimbare a vederii pacientului. Insa, pe masura evolutiei bolii, apar numeroase semne ce pot indica prezenta retinopatiei diabetice:
* incetosarea privirii;
* aparitia unor puncte negre in campul vizual;
* vederea dubla datorata actiunii bolii asupra nervilor ce controleaza muschii ochiului;
* dificultatea de a citi de aproape;
* afectarea vederii nocturne;
* greutate in perceperea culorilor;
* scaderea severa a vederii.

Evolutia retinopatiei diabetice

Odata cu aparitia retinopatiei diabetice se pot descrie mai multe stadii ale bolii, printre care:
* Retinopatia diabetica neproliferativa reprezinta primul stadiu al bolii, manifestat prin aparitia unor dilatatii vasculare retiniene, edeme sau microhemoragii. Aceasta afectiune este intalnita in special la persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II.
* Retinopatia diabetica proliferativa se explica prin cresterea tesutului fibros de la nivelul retinei, dar si prin modificari ce atrag aparitia de noi vase sangvine. De obicei, acest tip de retinopatie apare la 7-10 ani dupa diagnosticarea bolii, in cazul diabetului de tip I.
* Ca stadiu intermediar al acestei boli, este cunoscuta retinopatia preproliferativa reprezentata prin mici vascularizari retiniene care nu afecteaza vederea la momentul aparitiei lor, ci de-a lungul timpului.

Complicatii ale retinopatiei diabetice

In cazul nedepistarii la timp si netratarii adecvate a retinopatiei diabetice, pot aparea o serie de complicatii ce pot avea drept rezultat pierderea vederii:
* edeme maculare (macula reprezinta partea interioara a retinei, responsabila de distingerea detaliilor fine si a culorilor);
* hemoragii retiniene;
* cataracta.
Aproximativ o treime din diabetici sufera de complicatii oculare.

Pacientii cu diabet au o predispozitie mai mare sa dezvolte afectiuni ale ochiului ca glaucomul si cataracta, dar efectele diabetului asupra retinei sunt cea mai mare amenintare asupra vederii. Cei mai multi pacienti dezvolta modificari ale retinei datorate diabetului dupa aproximativ 20 de ani. Complicatia diabetului la nivelul ochiului se numeste retinopatie diabetica. Aceasta cauza majora de orbire poate fi deosebit de severa la persoanele cu diabet zaharat insulinodependent (diabet zaharat tip I); apare de asemenea frecvent la persoane cu diabet zaharat insulinoindependent (diabet zaharat tip II). Gradul de retinopatie este bine corelat cu durata evolutiei diabetului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*