Studiu medical

august 22, 2013 at 16:59

Durerile de spate s-ar putea trata cu antibiotice

În anumite situaţii, administrarea de antibiotice calmează considerabil lombalgia cronică. „Este un studiu uimitor, dar convingător”, scrie Le Figaro.

Antibioticele pot trata durerile de spateCercetări anglo-daneze arată că în 40% din lombalgiile cronice cu hernie de disc cauza durerilor ar putea fi legată de o bacterie din coloana vertebrală. Este vorba despre Propionibacterium acnes (P. acnes), implicat şi în acnee.

Specialişti de la Universitatea Danemarcei de Sud din Odensee şi de la Birmingham au efectuat cercetările pe un grup de circa 60 de pacienţi care sufereau de mai multe luni de dureri lombare şi care trecuseră printr-o operaţie de hernie de disc (în cursul intervenţiilor fuseseră realizate biopsii). La RMN se pusese în evidenţă o anomalie vertebrală cunoscută radiologilor sub numele de Modic 1 (semnal de inflamare). Coordonatorul lucrărilor arată că această configuraţie poate fi o „semnătură” a prezenţei P.acnes.

Pacienţii au fost împărţiţi apoi în două grupe: timp de trei luni, primii au primit un placebo (substanţa inactivă din punct de vedere chimic), iar cei din al doilea grup, un antibiotic (amoxicilină + acid clavulanic). Rezultatul arată că numai cei trataţi au antibiotice au înregistrat o ameliorare: durerile dorsale au scăzut mult în frecvenţă şi intensitate.sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*