Studiu medical

august 22, 2013 at 16:53

SRP: Aproape 1,5 milioane de români suferă de apnee în somn

Aproximativ 1 – 1,5 milioane de români suferă de sindromul de apnee în somn, ceea ce reprezintă 4-6% din populaţie, a avertizat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), dr. Florin Mihălţan.

Apnee in somnPotrivit acestuia, există trei tipuri de tratamente pentru acest sindrom, unul dintre acestea fiind realizat de pneumologi cu ajutorul unui aparat în presiune pozitivă continuă, care asigură libertatea căilor aeriene inferioare. Cel de-al doilea tratament este realizat de către specialiştii ORL şi constă în intervenţii chirurgicale la nivelul căilor respiratorii inferioare, pentru lărgirea acestora. De asemenea, specialiştii în chirurgia buco-maxilo-facială şi stomatologii pot realiza o serie de proteze care lărgesc căile respiratorii.

„Tratamentul, în cazul în care nu se compensează, este unul destul de scump. Astfel, un aparat costă între 600-1.500 de euro. De închiriat este 100 de lei, la care se adaugă preţul măştii, 100 de euro. În ţară există 80 de medici pneumologi care tratează apneea în somn. Au fost trataţi la Spitalul Marius Nasta, din 1996 încoace, o mie de pacienţi de sindromul de apnee în somn”, a afirmat preşedintele SRP.

La rândul său, preşedintele secţiei de Somnologie din cadrul SRP, dr. Oana Deleanu, a declarat că, la nivel mondial, de această afecţiune suferă 9% dintre femei şi 24% dintre bărbaţi şi se manifestă cu somnolenţă în cazul a 2% din femei şi a 4% din bărbaţi.

„S-a constatat că la persoanele care suferă de somnolenţă riscul de a face accidente creşte de 10 ori. Potrivit unor studii realizate pe şoferii profesionişti, numărul de accidente rutiere creşte de cinci ori, dacă nu chiar mai mult. Tratamentul reduce numărul de cazuri şi gravitatea accidentelor. Un şofer care are această afecţiune şi nu a dormit de 20 de ore echivalează cu un şofer cu o alcoolemie de 0,08 şi atunci reacţiile sunt încetinite. Şoferii trataţi de sindromul de apnee în somn sunt şoferi normali. În alte ţări, şoferii profesionişti sunt testaţi la trei luni”, a susţinut doctorul pneumolog.

Citeste articolul complet

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*