Aromaterapie

Aromaterapia este practica folosirii uleiurilor esențiale (extrase din plante și concentrate) pentru a îmbunătăți starea minții sau a corpului. În timp ce aromaterapia a arătat dovezi de reducere a anxietății, stresului și depresiei , studiile controlate indică faptul că beneficiile sunt probabil un efect placebo.  Deși există puține dovezi concrete că aromaterapia este o terapie clinică eficientă, aceasta vă poate ajuta să vă relaxați și să vă îmbunătățiți starea generală de bine.

 

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia are o istorie lungă care datează de la greci și egipteni, dar renașterea sa a avut loc în Franța în anii 1940, când chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse a folosit lavandă pentru a ajuta la vindecarea unei arsuri pe care a suferit-o.

Uleiurile esențiale pot fi folosite cu masaj, comprese, în băi sau prin inhalare.

Aromaterapia a fost utilizată clinic pentru a reduce anxietatea în domeniile îngrijirii paliative, reabilitarea după evenimente majore de boli cardiace și în sănătatea mintală.

Utilizarea sa în medii clinice este oarecum controversată, deoarece eficacitatea sa nu a fost încă stabilită de cercetări bine conduse.

Beneficiile folosirii aromoterapiei pentru tratarea diabetului

Principala utilizare clinică a aromaterapiei este în reducerea anxietății Studiile de cercetare au arătat eficacitatea în reducerea anxietății. Cu toate acestea, de obicei, atunci când au fost întreprinse studii controlate cu placebo, nu au fost observate diferențe semnificative.

Prin urmare, există un caz de făcut că, dacă aromaterapia sau un placebo sunt utilizate în mod eficient, atunci acest lucru ar putea aduce beneficii unor oameni în medii clinice.

Depresie

Deși există studii de cercetare care demonstrează beneficiile aromaterapiei în îmbunătățirea simptomelor depresiei, în prezent există o lipsă de studii controlate bine conduse în acest domeniu.

Vindecarea rănilor

Un alt beneficiu pretins al aromaterapiei este vindecarea rănilor. În timp ce unele uleiuri, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, au proprietăți antibacteriene, cercetările asupra proprietăților de vindecare a rănilor au fost neconcludente.

Rănile de la picior , în special, prezintă un risc mare de pericol pentru persoanele cu diabet și, prin urmare, este important ca orice rană la picior să fie tratată de un profesionist din domeniul sănătății.

Nu este recomandat să se bazeze pe aromoterapie, deoarece această metodă nu s-a dovedit a fi eficientă la persoanele cu diabet.

Efecte secundare

Efectele secundare pot exista in functie de tipul de ulei folosit in ce scop.

Unele persoane pot prezenta reacții alergice la contactul cu anumite uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale pot interacționa și cu unele medicamente.

#MustRead

Articole asemănătoare