Ce sunt produsele „naturale” de îngrijire a pielii și sunt mai bune pentru tine?

Se pare că toată lumea este despre frumusețea curată chiar acum. O puteți vedea pe rețelele de socializare, unde influenței susțin că a fi natural a ajutat pielea lor să arate mai bine ca niciodată. Îl puteți vedea pe rafturile magazinelor, unde nenumărate produse se comercializează alături de poze cu plante frumoase și folosesc limbajul ca „netoxic”. De fapt, piața pentru îngrijirea naturală a pielii este de așteptat să se dubleze aproape, la 12,27 miliarde de dolari, din 2021 până în 2030, conform cercetării de piață din 2022 efectuate de Brainy Insights .

Problema este că termenul „natural” este destul de vag. „Nu există un sistem formal care să reglementeze „natural” sau o definiție legală a ceea ce înseamnă acest termen”, spune  Marisa Garshick, MD , dermatolog certificat de consiliu și profesor clinic asistent de dermatologie la Weill Cornell Medicine și NewYork-Presbyterian Medical Center în Orașul New York. „Acest lucru devine complicat pentru consumatori, deoarece companiile pot afirma că un produs este natural, chiar dacă conține ingrediente care nu sunt la fel de naturale”, spune ea.

Ce primești cu adevărat când optezi pentru îngrijirea „naturală” a pielii
Adesea, termenii „netoxic” sau „natural” sugerează că produsul nu conține substanțe chimice sintetice care pot fi legate de probleme de sănătate sau că mulți oameni sunt iritați de (sau ambele), spune  Jennifer Chwalek, MD , un dermatolog certificat de consiliu. la Union Square Laser Dermatology din New York City. Aceste substanțe chimice pot include parfum, coloranți și anumiți conservanți, cum ar fi parabenii, spune ea. Dar aceasta este mai mult o percepție a consumatorului decât o promisiune.

„Natural” sau „organic” nu asigură că produsul este mai sănătos, mai sigur sau mai bun pentru pielea ta. „Acești termeni nu înseamnă hipoalergenic”, de exemplu, spune dermatologul Rebecca Kazin, MD , profesor asistent la departamentul de dermatologie la Johns Hopkins Medicine din Baltimore. (Eticheta „hipoalergenică” sugerează că produsul este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică, conform  Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente [FDA] .) În plus, dacă aveți un ten sensibil, produsele naturale nu vă vor repara automat pielea. nenorociri. „Dacă un pacient are o problemă cu pielea, îi pot sugera să încerce un produs în care știu exact care sunt ingredientele, la care nu ar trebui să aibă o reacție”, spune dr. Kazin.

La urma urmei, ingredientele pe bază de plante provoacă iritații tot timpul, spune dr. Garshick. Iedera otrăvitoare  este exemplul clasic. Deși nimeni nu face o cremă cu iedera otrăvitoare, produsele naturale conțin adesea uleiuri esențiale care pot declanșa o reacție similară a pielii. Doi vinovați comuni: limonenul și portocala amară, spune dr. Chwalek. Și bergamota este un ulei care poate face pielea mai sensibilă la soare, adaugă ea.

Dar ingredientele de îngrijire a pielii chiar ajung sub piele?
O altă întrebare importantă este dacă ingredientele din produsele de îngrijire a pielii, „naturale” sau nu, ajung în corpul tău. „Multe dintre aceste molecule [din ingredientele de îngrijire a pielii] sunt prea mari pentru a pătrunde în piele. Dar știința a devenit mai inteligentă și găsește modalități de a păcăli pielea pentru a permite mai multă intrare pentru a îmbunătăți eficacitatea”, spune Kazin. Un avantaj este că acest lucru poate permite în cele din urmă o concentrație mai mică a unui ingredient activ.

Pe de altă parte, susținătorii frumuseții curate spun că particulele care intră în piele pot provoca unele daune sistemice. În timp ce FDA spune că unele dintre aceste ingrediente de îngrijorare, inclusiv  ftalați  și  parabeni , sunt sigure așa cum sunt utilizate, cercetările le arată ca potențiali perturbatori endocrini sau substanțe chimice care vă afectează hormonii și vă pot crește riscul de cancer sau probleme de fertilitate, potrivit Grupul  de lucru pentru mediu (EWG) . Este obișnuit să auzim oameni vorbind despre modul în care utilizarea acestor ingrediente este ilegală în Europa. De fapt, Uniunea Europeană a  interzis utilizarea a cinci parabeni , deși permite cantități mici de anumiți parabeni. Autoritățile de reglementare din Statele Unite permit în prezent 20 de parabeni sau substanțe chimice asemănătoare parabenilor.

Alte întrebări despre ingredientele din produsele de îngrijire a pielii

Deși pot exista motive legitime de îngrijorare, există multe necunoscute despre substanțele chimice utilizate în ingredientele de îngrijire a pielii. „Întrebarea devine la ce concentrație sau nivel de expunere aceste substanțe chimice devin o problemă?” spune Chwalek. Multe dintre aceste studii au fost efectuate pe rozătoare care sunt expuse la o concentrație mult mai mare decât în ​​mod normal, așa că sunt necesare mai multe cercetări, spune Garshick. Există, de asemenea, problema că aceste ingrediente sunt folosite în diverse alte produse (inclusiv alimente), deci există întrebarea cum se potrivesc acestea în imaginea mai largă a expunerii totale – și exact ce înseamnă asta.

Din păcate, nu avem încă toate răspunsurile. Între timp, poți alege produsele de îngrijire a pielii care se aliniază cu valorile tale, obiectivele tale de îngrijire a pielii și bugetul tău. Ingredientele derivate natural pot fi eficiente, spun dermatologii noștri, iar produsele naturale sau organice pot fi, de asemenea, scumpe. Dacă nu se încadrează în bugetul tău, poți colabora cu dermatologul tău pentru a găsi alternative care să funcționeze pentru pielea ta.

Glosar „natural” pentru îngrijirea pielii: termeni și definiții
5-free  Puteți găsi acest lucru și termeni similari, cum ar fi 7-free, 10-free și 15-free, pe etichetele de lac de unghii ale mărcilor care pretind a fi netoxice. Aceste numere se referă la numărul de substanțe chimice pe care oja de unghii nu le include. De exemplu, dacă o ojă este „fără 5”, nu conține formaldehidă, toluen, ftalat de dibutil, rășină de formaldehidă și camfor, deși dezbaterea continuă asupra faptului dacă aceste produse „fără” sunt mai sigure pentru consumator, potrivit Școala de Medicină Harvard .

Organic  

pre deosebire de ceea ce ați putea crede,  FDA  nu reglementează eticheta „organică” a produselor cosmetice sau a pielii. Dar dacă formula este făcută din ingrediente agricole, poate fi certificată organic în conformitate cu  Programul Național Organic (NOP) al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) . Pentru ca un produs să poarte sigiliul organic USDA, acesta trebuie să fie făcut din cel puțin 95% ingrediente organice. Dacă ceva este etichetat „făcut cu ingrediente organice”, înseamnă că conține cel puțin 70% ingrediente organice, dar nu poate folosi sigiliul.

Parabenii fără  parabeni sunt conservanți, folosiți pentru a preveni proliferarea bacteriilor și mucegaiului în produsele dumneavoastră, spune  FDA . Veți vedea acestea listate ca metilparaben, propilparaben, butilparaben și etilparaben. FDA spune că, deși cercetările sunt în desfășurare, „în acest moment, nu avem informații care să arate că parabenii, așa cum sunt utilizați în cosmetice, au un efect asupra sănătății umane”. Un produs etichetat fără parabeni nu va conține parabeni.

Fără PFAS  Aceasta înseamnă substanțe per- și polifluoroalchil ( PFA ),

conform FDA . Aceste substanțe chimice sunt adăugate la unele loțiuni, produse de curățare, lac de unghii, creme de ras și machiaj pentru a netezi pielea, a adăuga strălucire sau a îmbunătăți textura produsului. Unele date au sugerat că PFAS nu prezintă un rău pentru oameni în cantitățile din produse cosmetice; cu toate acestea, datele sunt limitate și sunt necesare informații suplimentare pentru a evalua cu adevărat siguranța acestora, spune FDA.

Ftalații fără  ftalați sunt substanțe chimice care se găsesc într-o varietate de articole de uz casnic, inclusiv produse de îngrijire personală, cum ar fi săpunul și șamponul, conform  FDA . Unul numit dietilftalat (DEP) este folosit în mod obișnuit în ingredientele de parfum. FDA nu a constatat că aceste ingrediente sunt un pericol pentru sănătate. Dar dacă doriți să le evitați, etichetele fără ftalați de pe produse indică faptul că nu au fost folosiți ftalați.

Sulfații fără sulfat  , precum laurilsulfatul de sodiu, sunt în esență săpunuri. Dar termenul clinic pentru ei este „surfactanți”; ele ajută ingrediente precum uleiurile și apa să se amestece împreună, conform  Cosmeticsinfo.org . Ca urmare, acestea pot fi în șampoane și alte produse de baie. Dacă pe etichetă există limbaj „fără sulfați”, produsul nu conține sulfați.

Fără toxine sau netoxice  Potrivit  EWG , companiile folosesc acest termen pentru a „sugera că un produs este sigur”. Cu toate acestea, termenul este nereglementat și, după cum notează ei, chiar și apa în cantități mari poate fi toxică. Ideea fiind: este doar o afirmație de marketing și nu garantează siguranța.

Cum să faci trecerea către „frumusețe curată”

Dacă ești interesat de mișcarea de frumusețe naturală, va fi nevoie de câteva cercetări din partea ta. „Provocarea este să citești printre rândurile de pe etichete și să știi exact ce pui pe pielea ta”, spune Garshick. Iată cum să începeți.

Discutați cu dermatologul dumneavoastră. Aruncă toate produsele pe care le folosești într-o pungă și adu-le la următoarea întâlnire cu dermatologul tău. El sau ea va citi ingredientele și vă va anunța dacă ceva poate provoca o reacție în pielea dvs. sau dacă există o modalitate de a vă simplifica rutina. Este o idee bună să faceți acest lucru, indiferent de tipurile de produse pe care le utilizați.

Începe încet. Dacă schimbi totul deodată și ai o reacție, nu vei ști ce a cauzat-o. Introduceți un produs nou pe săptămână, maxim, recomandă Garshick.

Ai răbdare cu rezultatele. Dacă ați folosit anterior produse convenționale de îngrijire a pielii și acum treceți la cele naturale, poate dura mai mult pentru a observa o schimbare în pielea dvs., spune Garshick. Asta nu înseamnă că produsul nu este eficient, dar această perioadă de așteptare este ceva de care trebuie să ții cont, spune ea.

Căutați ingrediente vizate. Extractul de scoarță de salcie este un derivat al acidului salicilic și poate ajuta la erupții, spune Garshick. De asemenea, dacă doriți să inversați sau să încetiniți semnele de îmbătrânire a pielii, antioxidanții (cum ar fi cei găsiți în vitamina C sau vitamina E sau extrași din diferite plante) pot ajuta la prevenirea deteriorarii ADN-ului care degradează colagenul (care în cele din urmă duce la riduri și decolorare). Mai nou pe scena este bakuchiol: „Acesta este cel mai bun lucru pe care l-am găsit ca alternativă la retinol/retinoid”, spune ea. Retinoizii au fost considerați de multă vreme standardul de aur în anti-îmbătrânire, deoarece stimulează producția de colagen pentru a netezi liniile fine, conform  Asociației Academiei Americane de Dermatologie .

Încercați mărci de frumusețe curate. Unele companii și produse care se concentrează pe ingrediente naturale care îi plac personal lui Garshick includ Drunk Elephant C-Firma Fresh Day Serum (78 USD, Sephora.com ); Cremă de față hidratantă Good Science Beauty (78 USD, GoodScienceBeauty.com ); și linia de produse Ordinary, care include demachiante, peptide și retinoizi (de la 4,20 USD, TheOrdinary.com ). Chwalek adaugă pe această listă Eminence Organics, True Botanicals, Biossance și Pratima.

Fă-ți cercetările. Baza  de date Skin Deep a grupului de lucru pentru mediu  este o resursă bună pentru a înțelege ce este în produsele dumneavoastră, spune Chwalek. În  mai 2020, EWG a scris, de asemenea, un raport  despre „cele 12 substanțe chimice toxice și contaminanți din cosmetice”. Vestea bună este că multe dintre aceste substanțe chimice sunt rar folosite în cosmetice astăzi sau sunt interzise sau restricționate de către comercianții cu amănuntul popular, notează ei. Tabelul lor poate fi util atunci când cercetați ingrediente și decideți dacă există substanțe chimice pe care doriți să le evitați.

#MustRead

Articole asemănătoare