Cosmetice naturale vs organice: care este diferența?

Astăzi, culoarul de frumusețe este plin de produse și nu este întotdeauna ușor să faci diferența dintre care cosmetic este natural și care este organic. În acest articol, vom studia ce diferențiază aceste două tipuri de produse și, de asemenea, vă vom ajuta să le deosebiți de cosmeticele convenționale!

Ce este un cosmetic natural?

În această secțiune a articolului, vom da definiția cosmeticelor naturale și vă vom arăta cum să le diferențiem de cosmeticele clasice.

Definiția cosmeticelor naturale

În general, un cosmetic natural este un cosmetic care conține cel puțin 95% ingrediente naturale . Aici, la Cosmébio , mergem și mai departe. Nu numai că eticheta cere ca acest procent să fie îndeplinit, dar există și restricții puse în aplicare pentru ceea ce este permis să compună ultimele 5%. Numeroase ingrediente precum silicoanele și PEG-urile sunt interzise. Eticheta Cosmébio ține cont și de fabricație, care trebuie să producă un stres scăzut de mediu și să creeze puțină poluare.

Nu vă lăsați păcăliți de produse impunătoare la fel de naturale!

Având în vedere climatul actual de spălare verde, nu este întotdeauna ușor să recunoașteți ce produse sunt cu adevărat naturale. Vedem destul de des anumite produse cosmetice care pretind că au mai mult de 95% ingrediente naturale, dar conțin totuși siliconi, BHT, fenoxetanol… ingrediente pe care consumatorul nu mai dorește să le vadă în produsele cosmetice!

Pentru a fi sigur de ceea ce cumpărați, vă recomandăm să căutați eticheta COSMOS NATURAL. Această etichetă garantează că produsul cosmetic a fost analizat și este conform cu definiția anterioară. În plus, puteți verifica partea din spate a ambalajului dumneavoastră cosmetic și puteți vedea procentul de ingrediente de origine naturală incluse în produs.

produs-cosmos-natural

Ce este un cosmetic organic?

Cu o exigență și mai mare decât în ​​cazul cosmeticelor naturale, cosmeticele organice sunt certificate pe baza ingredientelor provenite din agricultura ecologică. 

Definiția cosmeticelor organice

Un cosmetic organic este un cosmetic natural (cf. definiția de la începutul acestui articol), care trebuie să conțină și un anumit procent de ingrediente provenite din agricultura ecologică. În acest caz , cel puțin 95% din ingredientele capabile să fie organice trebuie să fie .

Pentru a recunoaște un cosmetic organic, trebuie doar să căutați eticheta Cosmébio ovală verde  . Uneori, această etichetă este urmată de semnătura COSMOS ORGANIC . Aceasta depinde de ce standard a fost folosit, deoarece în 2017 asociația noastră a început să folosească doar standardul COSMOS pentru toate produsele ecologice noi puse pe piață cu eticheta noastră. Puteți citi mai multe despre diferența dintre etichete aici .

produs-cosmos-organic

Apa și mineralele sunt cu siguranță naturale, dar nu pot fi organice.

Prezentă în majoritatea produselor cosmetice, apa nu poate fi considerată organică deoarece nu poate fi cultivată, spre deosebire de alte ingrediente, precum extractele din plante. Același lucru este valabil și pentru minerale, cum ar fi argila de exemplu, aceste ingrediente sunt colectate direct de pe pământ.

Pentru a avea cea mai mare transparență asupra a ceea ce este cu adevărat în cosmeticele tale, există un al 2 -lea procent indicat pe produse. Acest procent este cantitatea de ingrediente organice comparativ cu totalitatea produsului. Acest procent are un minim de 20% (10% pentru produsele clătibile, cum ar fi gelurile de duș sau produsele cosmetice cu un procent mai mare de minerale).

Care este diferența dintre cosmeticele organice și cele convenționale?

Diferența dintre un cosmetic organic și un cosmetic clasic constă în mare parte în compoziția lor. Când se fac comparații generale, cele două pot părea similare. După o inspecție suplimentară a ingredientelor lor, vedem că cele două sunt foarte diferite. Iată câteva exemple pentru a ilustra mai clar diferențele dintre ele:

  • În faza apoasă, cosmeticele convenționale folosesc apă simplă. Cu toate acestea, un cosmetic organic va folosi mai des hidrosoli (apa de flori) pentru a oferi beneficii suplimentare produsului final.
  • Parfumurile adăugate produselor cosmetice convenționale sunt adesea artificiale, în timp ce produsele cosmetice organice folosesc parfumuri naturale ( uleiuri esențiale etc.)
  • În cazul cosmeticelor convenționale, ingredientele permise sunt controlate de standardul european nr. 1223/2009 . În acest standard, sunt incluse ingrediente controversate, dar cosmeticele organice își formulează produsele ținând cont de ingredientele de pe lista neagră.

cosmetice-bio-conventionnel

În plus, cele convenționale nu sunt întotdeauna cosmetice preocupate de impactul asupra mediului. Aceștia tind să folosească metode de producție care sunt foarte poluante și nu foarte atenți la oamenii angajați pentru fabricarea lor.

#MustRead

Articole asemănătoare