Probleme ale discului coloanei vertebrale

Între fiecare dintre oasele coloanei vertebrale, aveți un disc umplut cu gel care acționează ca un amortizor de șoc. Discurile se pot strica pe măsură ce îmbătrânești. Dacă o parte din gel iese dintr-un disc, acesta poate apăsa pe un nerv, provocând durere, amorțeală sau slăbiciune. De cele mai multe ori, durerea devine mai bună de la sine, fără a fi nevoie de scanări sau intervenții chirurgicale. Vă puteți îngriji discurile coloanei vertebrale menținând o postură bună și o greutate sănătoasă, practicând ridicări în siguranță și făcând exerciții de întărire musculară.

Ce sunt discurile spinale?

Există un disc spinal între fiecare dintre oasele (numite vertebre) din coloana vertebrală. Discurile spinale acționează ca amortizoare. Discurile cauciucate, cunoscute și sub numele de discuri intervertebrale, sunt umplute cu lichid asemănător gelului, făcând coloana vertebrală flexibilă.

Măduva spinării este mănunchiul de nervi care vă conectează creierul de nervii corpului dumneavoastră, iar împreună, vertebrele și discurile vă înconjoară și vă protejează măduva spinării.

Care sunt diferitele probleme ale discului coloanei vertebrale?

Problemele discului coloanei vertebrale includ:

 • disc prolapsat (cunoscut și sub numele de alunecare sau hernie de disc) – acesta este momentul în care materialul interior asemănător gelului iese dintr-un disc și apasă pe un nerv
 • boala degenerativă a discului aceasta este schimbarea naturală care se întâmplă discurilor tale pe măsură ce îmbătrânești
 • infecția unui disc cunoscută sub numele de discită

Care sunt simptomele problemelor discului coloanei vertebrale?

Dureri de spate

Problemele discului spinal cauzează adesea dureri de spate. Locația și tipul durerii de spate vor depinde de ce disc este afectat și care este problema. Dacă un disc din gât este afectat, este posibil să aveți dureri în gât.

Dacă aveți un disc prolapsat, durerea începe de obicei brusc și se ameliorează atunci când vă odihniți. Cu toate acestea, unii oameni cu un disc prolapsat nu au dureri.

Simptome nervoase

Durerea nervoasă poate apărea dacă discul afectat apasă pe un nerv. S-ar putea să simți durere pe traseul acelui nerv. Durerea poate fi împușcatoare, înjunghiată sau ca un șoc electric.

Un tip comun de durere nervoasă cauzată de probleme de disc este sciatica. Aici discul afectat apasă pe nervul sciatic, care călătorește din partea inferioară a spatelui în jos pe spatele piciorului.

Uneori, presiunea asupra nervului poate face piciorul să se simtă amorțit sau slăbit.

Ce cauzează problemele discului coloanei vertebrale?

Pe măsură ce îmbătrânești, stratul exterior al discului devine mai slab, gelul din interior devine mai dur și discul devine mai subțire.

Un disc prolapsat apare atunci când stratul exterior al discului se rupe, permițând gelului să se scurgă. Se poate rupe din cauza unei răni – de exemplu, dacă ridici ceva greu, făcând oasele coloanei vertebrale să strângă discul între ele. De asemenea, se poate rupe din cauza modificărilor legate de vârstă.

Aveți o șansă mai mare de a dezvolta probleme cu discul dacă:

 • au vârste cuprinse între 30 și 50 de ani
 • faceți o mulțime de ridicări grele, mai ales dacă nu utilizați postura corectă
 • stați pentru perioade lungi de timp
 • ați avut o leziune sau o infecție la coloana vertebrală

Discita este cauzată de răspândirea infecției pe un disc prin fluxul sanguin.

Când ar trebui să-mi văd medicul?

Consultați-vă medicul dacă aveți dureri de spate sau gât care interferează cu activitățile dvs. obișnuite sau nu se ameliorează după câteva săptămâni.

Consultați-vă medicul dacă durerea dumneavoastră este mai accentuată noaptea. Acesta ar putea fi un semn al unei probleme mai grave la nivelul coloanei vertebrale.

Mergeți imediat la departamentul de urgență dacă aveți dureri de spate sau de gât cu:

 • o febră
 • probleme cu controlul urinei sau a mișcărilor intestinale
 • dificultăți în mișcarea brațului sau a piciorului
 • amorțeală în braț, picior sau zona genitală

Cum sunt diagnosticate problemele discului coloanei vertebrale?

Medicul dumneavoastră vă va diagnostica problemele discului prin:

 • vorbesc cu tine despre simptomele tale, inclusiv durerea
 • examinarea dvs., inclusiv verificarea mișcărilor coloanei vertebrale și a picioarelor, a forței musculare și a reflexelor

În funcție de simptomele dvs., este posibil să aveți nevoie și de scanări imagistice, cum ar fi scanări cu raze X , CT sau RMN . Acest lucru este pentru a exclude orice posibile cauze rare sau grave, inclusiv cancerul coloanei vertebrale , infecțiile, fracturile sau îngustarea canalului vertebral. Modificările legate de vârstă pot fi observate pe o radiografie. Discurile pot fi văzute pe un RMN sau CT.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu dureri de spate se simt mai bine în 2 săptămâni și nu vor avea nevoie de nicio scanare. Scanările pot fi costisitoare, pot implica radiații și nu vă vor face să vă îmbunătățiți mai repede, așa că discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți nevoie de ele.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că problemele dumneavoastră se datorează unei infecții, un test de sânge poate ajuta la identificarea tipului de bacterii care cauzează discita.

Cum sunt tratate problemele discului coloanei vertebrale?

Tratamentul pe care îl urmați va depinde de cauza și severitatea simptomelor și poate include:

 • medicamente pentru durere , inclusiv medicamente pentru durerea nervilor
 • tratamente fizice precum masaj , kinetoterapie sau osteopatie
 • terapie complementară, cum ar fi acupunctura
 • plasarea unui pachet de căldură sau rece pe zona afectată
 • menținându-se activ
 • exerciții pentru a-ți întări mușchii și a-ți îmbunătăți postura
 • intervenții chirurgicale, cum ar fi discectomia sau laminectomia – aceasta este folosită rar, dar poate fi necesară dacă aveți simptome nervoase severe sau dacă nu vă îmbunătățiți cu alte tratamente

Dacă aveți discită, veți avea nevoie de antibiotice timp de cel puțin 6 săptămâni.

Pot fi prevenite problemele discului coloanei vertebrale?

Puteți reduce riscul de prolaps de disc prin:

 • menținerea corpului în poziția corectă pentru a sta în picioare, în picioare și pentru a dormi
 • ridicarea în siguranță a obiectelor grele, îndoind genunchii mai degrabă decât spatele
 • luând pauze regulate pentru a vă mișca dacă trebuie să stați în picioare sau să stați mult timp în picioare
 • făcând exerciții pentru a-ți întări mușchii stomacului și spatelui
 • menținerea unei greutăți sănătoase

Care sunt complicațiile problemelor discului coloanei vertebrale?

Dacă un disc apasă pe partea inferioară a măduvei spinării, poate provoca o urgență numită „sindrom cauda equina”. Acesta este locul în care nervii necesari pentru controlul vezicii urinare și intestinului și funcția sexuală sunt expuși riscului de deteriorare.

#MustRead

Articolul precedentDureri de spate
Articolul următorCe este Fizioterapia?

Articole asemănătoare