Ce este nervul vag?

Ceea ce se întâmplă în nervul vag nu rămâne în nervul vag

Nervul vag a fost un subiect de fascinație și mister de-a lungul istoriei. În antichitate, medicii greci și romani credeau că ajută la reglarea respirației și controlul vocii. În Evul Mediu, nervul vag era considerat a fi un canal spiritual între corp și suflet.

De asemenea, se credea că nervul vag joacă un rol în producerea lacrimilor, termenul „vag” fiind folosit pentru a descrie o persoană rătăcitoare.

Abia în secolul al XIX-lea a început să se dezvolte adevărata natură a nervului vag.

„Studiile științifice au început să ofere perspective mai detaliate asupra funcțiilor nervului vag”, a spus Megan Donnelly, DO , neurolog principal și specialist în dureri de cap pentru femei la Novant Health.

 

Ce este nervul vag și ce face?

Nervul vag este împărțit în două ramuri principale – nervii vag stâng și drept – și călătorește până la capăt de la creier prin gât până în piept și abdomen. Acest nerv este un element critic al sistemului nostru nervos parasimpatic , partea a creierului nostru care, pentru a spune simplu, calmează lucrurile.

„Gândește-te la nervul vag ca fiind principalul nerv pentru odihnă și digestie”, a spus Donnelly. „Scade ritmul cardiac și tensiunea arterială și provoacă digestia.”

Nervul vag reglează, de asemenea, ritmul respirator și unele acțiuni reflexe cum ar fi tusea, strănutul, înghițirea și vărsăturile.

Ce se întâmplă când nervul vag nu funcționează corect?

Atunci când nervul vag nu funcționează normal – cunoscut și sub numele de ton vagal anormal – sănătatea ta poate suferi în multe feluri.

Un nerv vag care este hiperactiv sau prea receptiv poate provoca leșin, scăderea ritmului cardiac și greață. Un nerv vag subactiv poate duce la ritm cardiac rapid, scăderea digestiei și gastropareză , o afecțiune care împiedică stomacul să se golească complet.

În plus, tonul vagal anormal , care este așa cum se numește atunci când nervul vag nu funcționează corect, poate cauza:

 • Ameţeală
 • Durere abdominală
 • Reflux de acid
 • Dificultate la inghitire
 • Dificultate de vorbire sau răgușeală
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Pierdere în greutate
 • Modificări ale tensiunii arteriale
 • Atacurile de migrenă
 • Epilepsie
 • Anxietate
 • Depresie

Un nerv vag subactiv este, de asemenea, legat de anxietate și depresie . De aceea, stimularea nervului vag este uneori folosită ca tratament pentru aceste afecțiuni de sănătate mintală.

„Există mai multe dispozitive portabile [pe piață]”, a spus Donnelly. „Sunt ținute de zona gâtului și emit impulsuri electrice blânde.”

Condițiile autoimune pot fi, de asemenea, legate de un nerv vag care nu funcționează corect, deși ele ar putea fi cauza mai degrabă decât rezultatul defecțiunii nervului vag.

„În caz contrar, boala autoimună poate afecta nervii din tot corpul nostru, iar nervul vag este cel mai mare și cel mai lung”, a spus Donnelly.

Covid-ul lung, de exemplu, poate declanșa o reacție autoimună , care poate afecta nervul vag.

Glazura nervului vag ajută la anxietate?

S-a demonstrat că activarea nervului vag ajută la reducerea anxietății – cel puțin în momentul unei aprinderi de anxietate. Deci, stimularea nervului vag în timpul, de exemplu, a unui atac de panică, poate ajuta la calmarea corpului.

Cea mai bună modalitate de a stimula nervul vag, pe care nu-l poți atinge fizic, este prin expunerea la temperaturi reci ca gheața.

„S-a demonstrat că imersiunea în apă rece, cu unele rezultate mixte, îmbunătățește tonusul vagal și îmbunătățește HRV (variabilitatea ritmului cardiac) ”, a spus Sarah-Nicole Bostan, Ph.D. , un psiholog clinician care este certificat de consiliu în biofeedback. „Sistemul nervos parasimpatic se activează rapid, ceea ce are ca rezultat scăderea ritmului cardiac. Acest lucru poate fi întemeiat pentru o persoană care se confruntă cu simptomele fizice ale anxietății, cum ar fi inima accelerată și dificultăți de respirație.”

Gheața este un instrument excelent pentru a face nervul vag să intre. Jennifer Surak-Zammitti, psihoterapeut LCSW, recomandă „icing” ca mecanism de a face față anxietății pacienților săi.

„Când se simt neliniștiți, le voi spune să țină și să strângă cuburi de gheață în mână”, a spus Surak-Zammitti.

Ea recomandă, de asemenea, glazura persoanelor cu risc de autovătămare.

„Le spun să țină un cub de gheață la încheieturi”, a spus Surak-Zammitti. „Le dă senzația de ceva pe încheieturi de care au poftă. De asemenea, le câștigă timp pentru a ajunge la o altă abilitate de a face față pentru a ieși din situație [care este] determinându-i să vrea să se autovătăm.”

Dacă te simți anxios, ceva la fel de simplu precum aerul super-rece poate ajuta și el.

„Dacă este iarnă, deschide o fereastră și lasă aerul rece să-ți lovească fața”, a spus Surak-Zammitti. „Este extrem de calmant.”

Cum vă puteți îmbunătăți tonusul nervului vagal?

Tonul vagal scade odată cu vârsta (pe care nu-l poți ajuta), dar îți poți crește activitatea fizică. Cercetările arată că exercițiile fizice conduc la un tonus mai înalt și mai sănătos.

„Acest lucru include nu doar concentrarea pe frecvența exercițiilor, ci creșterea treptată a intensității și a duratei timpului petrecut și variarea tipului de exerciții efectuate”, a spus Bostan.

O altă modalitate de a vă tonifica vagal: respirația profundă. Un studiu recent a constatat că doar cinci minute de respirații lente și adânci reduc anxietatea și măresc tonusul vagal.

Nervul vag este încă misterios în anumite privințe

Deși înțelegem mai multe despre nervul vag astăzi, există un aspect al acestuia care este încă, ei bine, vag. De exemplu, nu știm dacă tonusul vagal anormal este mai frecvent la femei decât la bărbați.

„În general, relația dintre gen și tonul vagal este complexă și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care acești factori sunt legați”, a spus Donnelly.

Între timp, este întotdeauna o idee bună să ne mișcăm mai mult – mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Și ar trebui să ținem cont, când suntem în strânsoarea anxietății, că mamele noastre au avut dreptate tot timpul: o compresă rece pe frunte poate ajuta la îmbunătățirea tuturor.

#MustRead

Articole asemănătoare