Cum afectează dieta ta migrenele: alimente de evitat, alimente de consumat

Te întrebi dacă un anumit aliment contribuie la atacurile tale de migrenă?

Aruncăm o privire la cercetarea declanșatorilor migrenei dietetice mai jos.

Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu migrene.

În timp ce rolul dietei în migrene este controversat, mai multe studii sugerează că anumite alimente le pot provoca la unele persoane.

Acest articol discută rolul potențial al declanșatorilor de migrenă alimentară, precum și suplimentele care pot reduce frecvența și simptomele migrenei.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume.

Este bogat în cofeină , un stimulent găsit și în ceai, sifon și băuturi energizante.

Legătura cofeinei cu durerile de cap este complexă. Poate afecta durerile de cap sau migrenele în următoarele moduri:

  • Declanșarea migrenei : aportul ridicat de cofeină pare să declanșeze migrene la
    anumite persoane.
  • Tratamentul migrenei : Combinat cu aspirină și Tylenol (paracetamol), cofeina
    este un tratament eficient pentru migrenă.
  • Cefalee de sevraj de cofeină : Dacă
    beți în mod regulat cafea, săriți peste doza zilnică poate provoca simptome de sevraj.
    Acestea includ dureri de cap, greață, dispoziție scăzută și concentrare slabă.

Durerile de cap de sevraj de cofeină sunt adesea descrise ca pulsanți și asociate cu greață – simptome similare cu cele ale migrenei.

Se estimează că 47% dintre consumatorii obișnuiți de cafea au o durere de cap după ce s-au abținut de la cafea timp de 12-24 de ore. Se înrăutățește treptat, atingând un vârf între 20-51 de ore de abstinență. Acest lucru poate dura 2–9 zile.

Probabilitatea de dureri de cap de retragere a cofeinei crește pe măsură ce aportul zilnic de cofeină crește. Totuși, doar 100 mg de cofeină pe zi, sau aproximativ o ceașcă de cafea, sunt suficiente pentru a provoca dureri de cap la retragere.

Dacă aveți dureri de cap din cauza retragerii cofeinei, ar trebui să încercați să vă mențineți programul de cafea sau să reduceți treptat aportul de cofeină în decurs de câteva săptămâni.

Limitarea consumului de cofeină sau renunțarea completă la băuturile bogate în cofeină poate fi cea mai bună opțiune pentru unii.

Oamenii de știință cred că acest lucru se poate datora conținutului său ridicat de tiramină. Tiramina este un compus care se formează atunci când bacteriile descompun aminoacidul tirozina în timpul procesului de îmbătrânire.

Tiramina se găsește și în vin, extract de drojdie, ciocolată și produse din carne procesată, dar brânza învechită este una dintre cele mai bogate surse ale sale.

Nivelurile de tiramină apar mai ridicate la persoanele cu migrene cronice, comparativ cu persoanele sănătoase sau cu alte tulburări de cefalee.

Cu toate acestea, rolul tiraminei și al altor amine biogene în migrene este dezbătut, deoarece studiile au furnizat rezultate mixte.

Brânza învechită poate conține și histamina, un alt potențial vinovat, despre care se discută mai târziu în această piesă.

La anumite persoane, băuturile alcoolice pot declanșa o migrenă în decurs de trei ore de la consum.

De fapt, aproximativ 29-36% dintre cei cu migrene cred că alcoolul poate declanșa un atac de migrenă.

Cu toate acestea, nu toate băuturile alcoolice acționează în același mod. Studiile efectuate la persoanele cu migrene au descoperit că vinul roșu este mult mai probabil să declanșeze o migrenă decât alte băuturi alcoolice, în special în rândul femeilor.

Unele dovezi indică faptul că conținutul de histamină al vinului roșu poate juca un rol. Histamina se găsește și în carnea procesată, unele pește, brânză și alimente fermentate.

Intoleranța alimentară la histamină este o tulburare de sănătate recunoscută. În afară de durerile de cap, alte simptome includ înroșirea feței, respirația șuierătoare, strănutul, mâncărimea pielii, erupțiile cutanate și oboseala.

Este cauzată de o activitate redusă a diaminoxidazei (DAO), o enzimă responsabilă de descompunerea histaminei în sistemul digestiv.

Interesant, activitatea redusă a DAO pare a fi comună la persoanele cu migrene.

Un studiu a constatat că 87% dintre cei cu migrene aveau activitate DAO redusă. Același lucru este valabil doar pentru 44% dintre cei fără migrene.

Un alt studiu a arătat că administrarea unui antihistaminic înainte de a bea vin roșu a redus semnificativ frecvența durerilor de cap în rândul persoanelor care suferă de dureri de cap după ce au băut.

Aproximativ 5% dintre persoanele cu migrene pot avea dureri de cap la câteva ore sau chiar minute după ce au consumat produse din carne procesată. Acest tip de durere de cap a fost denumit „durere de cap de hot dog”.

Cercetătorii cred că nitriții , un grup de conservanți care includ nitritul de potasiu și nitritul de sodiu, ar putea fi motivul pentru care.

Acești conservanți se găsesc adesea în carnea procesată . Ele previn creșterea microbilor dăunători precum Clostridium botulinum . De asemenea, ajută la păstrarea culorii cărnii procesate și contribuie la aroma lor.

Cărnurile procesate care conțin nitriți includ cârnați, șuncă, slănină și carne de prânz, cum ar fi salamul și bologna.

Cârnații întăriți pot conține, de asemenea, cantități relativ mari de histamina, care ar putea declanșa migrene la persoanele cu intoleranță la histamină.

Dacă aveți migrene după ce mâncați carne procesată, luați în considerare eliminarea acestora din alimentație. În orice caz, consumul de carne mai puțin procesată este un pas către un stil de viață mai sănătos.

Oamenii au raportat alți factori declanșatori ai migrenei, deși dovezile sunt rareori solide.

Mai jos sunt câteva exemple notabile:

  • Glutamat monosodic (MSG): Acest intensificator de aromă comun a fost implicat ca un declanșator al durerii de cap, dar puține dovezi susțin această idee.
  • Aspartam: Câteva studii au asociat îndulcitorul artificial aspartamul cu o frecvență crescută a migrenei, dar dovezile sunt amestecate.
  • Sucraloză : mai multe rapoarte de caz sugerează că îndulcitorul artificial sucraloză poate provoca migrene în unele grupuri.
  • Fructe citrice : într-un studiu, aproximativ 11% dintre cei cu migrene au raportat că fructele citrice sunt un declanșator al migrenei.
  • Sucraloză : mai multe rapoarte de caz sugerează că îndulcitorul artificial sucraloză poate provoca migrene în unele grupuri.
  • Ciocolată : între 2 și 22% dintre persoanele cu migrene raportează că sunt sensibile la ciocolată. Cu toate acestea, studiile privind efectul ciocolatei rămân neconcludente.
  • Gluten : Grâul, orzul și secară conțin gluten. Aceste cereale, precum și produsele făcute din acestea, pot declanșa migrene la persoanele intoleranți la gluten.
  • Postul sau săritul peste mese : În timp ce postul și săritul peste mese pot avea beneficii, unii pot prezenta migrene ca efect secundar. Între 39-66% dintre cei cu migrene își asociază simptomele cu postul.

De asemenea, studiile sugerează că migrenele pot fi un răspuns alergic sau hipersensibilitate la anumiți compuși din alimente, dar oamenii de știință nu au ajuns încă la un consens în acest sens.

Dacă aveți migrenă, vizitați-vă medicul pentru a exclude orice afecțiune de bază.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și prescrie medicamente care ar putea funcționa pentru dvs.

Dacă bănuiți că anumite alimente vă declanșează migrenele, încercați să le eliminați din dietă pentru a vedea dacă asta face vreo diferență.

Pentru informații detaliate despre cum să urmați o dietă de eliminare, consultați acest articol. De asemenea, luați în considerare ținerea unui jurnal alimentar detaliat.

Oamenii de știință nu sunt complet siguri ce cauzează migrenele.

Studiile arată că anumite alimente și băuturi le pot declanșa. Cu toate acestea, relevanța lor este dezbătută, iar dovezile nu sunt în întregime consistente.

Factorii declanșatori ai migrenei alimentare raportate frecvent includ băuturile alcoolice, carnea procesată și brânza învechită. Retragerea cofeinei, postul și unele deficiențe nutritive sunt, de asemenea, suspectate de a juca un rol.

Dacă aveți migrene, un profesionist din domeniul sănătății vă poate recomanda tratament, inclusiv medicamente pe bază de rețetă.

Suplimentele precum coenzima Q10 și butterbur pot reduce, de asemenea, frecvența migrenelor la unii oameni.

În plus, un jurnal alimentar vă poate ajuta să descoperiți dacă oricare dintre alimentele pe care le consumați are legătură cu atacurile de migrenă. După identificarea potențialilor factori declanșatori, ar trebui să vedeți dacă eliminarea acestora din dieta dumneavoastră face o diferență.

Cel mai important, ar trebui să încercați să mențineți un stil de viață sănătos, să evitați stresul, să dormiți bine și să mâncați o dietă echilibrată.

#MustRead

Articole asemănătoare