Sfaturi pentru gestionarea consumului de stres

Ți-a părut vreodată să mănânci o bucată de tort de ciocolată sau o pungă de chipsuri după o zi stresantă la serviciu? Dacă da, nu ești singur. Studiile arată că evenimentele stresante activează sistemele asociate cu metabolismul, cogniția și recompensa.

Ce înseamnă asta pentru talia ta? Înseamnă că batonul de bomboane la care ajungeți după un eveniment stresant (sau o serie de evenimente stresante) poate fi determinat de o combinație de factori fiziologici și psihologici. 

Cum îți afectează stresul apetitul?

Studiile arată că femeile cu niveluri ridicate  de stres cronic  tind să se angajeze în alimentație emoțională. Pe lângă răspunsurile psihologice la stres, pot exista și răspunsuri fiziologice. În timpul unui eveniment stresant, organismul eliberează cortizol, un hormon care ajută organismul să se protejeze.

Cu toate acestea, dacă nivelurile de cortizol sunt crescute pentru o perioadă prelungită de timp, cum ar fi în timpul factorilor de stres repeți și constante, acest lucru poate duce la creșterea consumului de alimente, depozitarea grăsimilor și creșterea în greutate.

Contează momentul?

Potrivit unui  studiu al Departamentului de Psihiatrie și Științe Comportamentale Johns Hopkins , sincronizarea poate juca un rol în răspunsurile apetitului și hormonilor intestinali la provocările legate de mese și stres. (O provocare este folosită în studiile de cercetare pentru a vedea cum reacţionează oamenii la diferite alimente sau factori de stres.)

Acest studiu a arătat că „după-amiaza/seara poate fi o perioadă cu risc ridicat pentru supraalimentare, în special atunci când este asociată cu expunerea la stres, şi pentru cei cu binge eating.” Aceasta înseamnă că naveta acasă sau masa de seară poate fi o perioadă de timp în care aveți șanse mai mari să mâncați mai mult decât ar trebui.

Pentru a reduce această șansă crescută, acordați atenție obiceiurilor de gustare după o zi lungă de muncă pentru a preveni creșterea în greutate. Încercați să pregătiți gustări în avans pentru a controla dimensiunea porțiilor sau chiar să utilizați un jurnal alimentar pentru a urmări ceea ce mâncați, cât de mult și când.

#MustRead

Articole asemănătoare