Conceptul de echilibru este vital în Ayurveda, deoarece dezechilibrul este rădăcina tuturor bolilor, conform acestei străvechi filozofii de wellness.
Ce sunt dosha-urile?
Deci, cum se potrivesc dosha-urile în toate acestea? În primul rând, să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care elementele din univers – eterul (spațiul), aerul, focul, apa și pământul – creează cele trei „dosha-uri” principale care se găsesc în noi toți.
Deși suntem formați cu toții dintr-un amestec unic de trei dosha-uri principale – Vata (eter/spațiu + aer), Pitta (foc + apă) și Kapha (apă + pământ) – avem tendința de a fi cei mai dominanti într-unul singur. Și acel dosha principal este, de asemenea, cel mai probabil să iasă din echilibru, amenințăndu-ne sănătatea mentală și fizică.
Știind că suntem cu toții un amestec unic de toate cele trei dosha-uri, în acest articol, ne vom concentra pe o mai bună înțelegere a vata.
Acum, vă rugăm să rețineți că înțelegerea dosha-ului dominant este utilă și importantă, dar combinarea acestor cunoștințe cu sezonul este cheia pentru a rămâne echilibrat, indiferent de constituția dvs., notează profesorul de Ayurveda și yoga Michele D’Agostino.
Asta pentru că calitățile fiecărui anotimp pot crește sau scădea acele calități la noi. D’Agostino împărtășește acest exemplu: „Toamna este sezonul vata, care poate dezechilibra o persoană vata. Ei vor trebui să fie mai atenți la crearea echilibrului în timpul toamnei.”
Dar într-adevăr, în societatea hiper-mobilă de astăzi, sunt șanse să avem cu toții un pic prea mult vata. „Mobilitatea ridicată este starea culturii noastre actuale”, explică D’Agostino. „Oamenii călătoresc mai mult ca niciodată, informațiile călătoresc cu viteza luminii – se pare că timpul se grăbește.”
Această stare de mobilitate ridicată tinde să creeze o tulburare vata și nevoie de echilibru în noi toți, indiferent de dosha-ul nostru principal.
De exemplu, spune D’Agostino, cei mai mulți dintre noi experimentăm efectele creșterii vata, inclusiv:
- Dificultate de somn
- Anxietate/frică/depresie
- Nelinişte
- Dependenta
- Probleme digestive precum gaze și constipație
- Te simți delicat din punct de vedere emoțional sau „cu pielea subțire”
Din fericire, Ayurveda oferă o abordare sistematică pentru a începe să readucă lucrurile în echilibru.
Faceți acest test pentru a vă determina dosha: Care este tipul tău de corp ayurvedic?
Ce este Vata?
Pentru a înțelege vata, cel mai bine este să descompuneți caracteristicile fizice cu care ne naștem, caracteristicile mentale asociate cu tipurile de vata și să explorați condițiile și simptomele care pot să iasă la suprafață dacă trăiți cu vata în exces.
Caracteristici fizice (tip de corp Vata Dosha)
Persoanele bogate în vata tind să prezinte următoarele caracteristici fizice , cunoscute și sub denumirea de tip de corp vata:
- Ochi de culoare deschisă, mai mici sau de formă neregulată
- Osoasă, articulațiile crapă
- Cadru usor, subtire
- Foarte flexibil
- Piele mai translucidă, venele mai ușor de văzut
- Frumos par
- Piele uscata
- Buze subtiri
- Trasaturi delicate
- Tind să „rece”
- Pierderea în greutate Vata tinde să fie ușoară sau chiar neintenționată; acest tip se luptă adesea să se îngrașească
Caracteristicile emoționale și de personalitate ale Vata Dosha
Unele caracteristici vata dosha includ, de asemenea:
- Creativ
- Artistic
- Sensibilă emoțional
- Perceptiv
- Spontan
- Milos
- Interese și abilități multiple
- Adaptabil
- Entuziast
Când este în echilibru, tipul vata pare să jongleze fără efort cu mai multe lucruri deodată, iubește schimbarea, este adaptabil și este extrem de creativ. Dar care sunt simptomele excesului de vata? Acestea tind să iasă la suprafață sub formă de anxietate sporită, frică, gânduri accelerate și probleme de concentrare.
Cum să menții Vata Dosha echilibrat
Dieta Vata Dosha
În Ayurveda, „ca crește ca”. Cu alte cuvinte, contrariile creează echilibru, explică D’Agostino, observând că alimentele care echilibrează vata posedă calități precum:
- Încălzire
- Împământare
- Umed
- Puțin uleios
Aceste calități vor ajuta la echilibrarea calităților uscate, aspre, ușoare, reci și mobile ale vatei. Alimentele Vata pentru iarnă (adică toamna și începutul iernii, perioada vata a anului), ar trebui să se concentreze în special pe alimentele cu aceste calități de echilibrare a vata.
Condimentele liniștitoare Vata – vanilie, aswan, piper negru, cardamom , scorțișoară, chimen, ghimbir, hing, turmeric și multe altele – sunt, de asemenea, ingrediente pentru a lucra în rețetele de dietă ayurvedică .
Gustări Vata
Cele mai bune gustări pentru persoanele cu vata mare includ:
- Nuci crude sau proaspete prăjite
- Avocado
- Unturi de nuci crude
- Lapte (vacă, capră sau nucă de cocos)
- Banane
- Figurile
- Stafide
Rețete Vata
Rețetele care ajută la reducerea vata sunt de obicei calde, împământătoare, umede și ușor uleioase. Dacă simțiți că vata dvs. funcționează în plin, încercați să utilizați aceste rețete simple de vata în planul dvs. de masă.
Mung Dal Kitchari
Supranumită hrana perfectă a Ayurvedei, kitchari poate fi folosit ca o bază de bază în timpul curățărilor blânde sau oricând aveți nevoie de o resetare digestivă. Această rețetă specială este vata-pacifiantă, perfectă pentru atunci când simțiți că vata se dezechilibrează.
Morcovi ghimbir
Simplu este numele jocului când vine vorba de gătit ayurvedic. Un motiv? Cel mai bine este să gătești fiecare masă proaspătă, în loc să te bucuri de resturile timp de zile. Această rețetă conține un „churna” sau un amestec de condimente. Puteți să vă creați propriul sau să cumpărați unul în funcție de dosha.
Shake de curmale de migdale cu scorțișoară
Condimentele încălzite și curmalele dulci care echilibrează vata fac din aceasta băutura de confort suprem pentru tipurile de vata. Ingredientele din acest shake ajută la construirea „ojas”, forță, rezistență și suculenta… o piatră de temelie a îmbătrânirii sănătoase în Ayurveda.
Reteta Turmeric Latte
Bogată în condimente pentru încălzire, această rețetă de „lapte de aur” conține și ashwagandha prietenoasă cu vata , o plantă adaptogene care s-a dovedit a scădea nivelul de cortizol.
Alimente de evitat sau redus
Ce alimente ar trebui să evite Vata? Știind că în Ayurveda, „cum ar fi ca și cum crește”, cineva cu exces de vata ar trebui să evite alimentele cu calități vata. Acestea includ adesea alimente uscate, crocante, „aerisite”. Dacă aveți de-a face cu vata mare, câteva exemple de alimente vata care trebuie evitate sau reduse includ:
- Alimente uscate precum cereale, chipsuri, biscuiți
- Cafea și cofeină
- Bauturi carbogazoase
- Alimente crude, inclusiv legume
Precauții
Deși învățarea dosha-ului principal este o modalitate excelentă de a începe să vă udați degetele de la picioare în Ayurveda, este doar o piesă a puzzle-ului. Amintiți-vă, toate cele trei dosha-uri, vata, pitta, kapha, sunt în noi toți.
Dosha-ul nostru principal sau cel mai dominant este însă cel mai probabil să iasă din echilibru, declanșând nevoia de a-l readuce în echilibru. Mâncarea și construirea unei rutine zilnice puternice pentru dosha și sezon sunt puncte de plecare excelente.
Gânduri finale
- O întrebare frecventă este: „Se poate vindeca vata dosha?” În loc să vă gândiți la „vindecarea” unui dosha, este mai bine să vă concentrați pe alegerea unei rutine zilnice adecvate care vă ajută să vă echilibrați vata dosha.
- D’Agostino spune că oamenii pot lucra pentru a aduce excesul de vata înapoi în echilibru concentrându-se pe:
- O dietă de echilibrare a vata
- Petrecerea timpului în natură
- Adoptarea unei rutine zilnice
- Meditând
- Practicarea vata dosha yoga ca și yoga blândă, restauratoare (evitați mai repede, yoga în flux)
- Practicarea tai chi
- Să faci un pui de somn în timpul zilei
- Să te culci mai devreme
- Să faci un pui de somn în timpul zilei
- Masaj zilnic cu ulei de susan cald
- Petrecerea timpului cu oameni care sunt pe pământ (kapha)
- Având în vedere explorarea plantelor ayurvedice cum ar fi triphala pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă, ashwagandha pentru a echilibra hormonii de stres și brahmi, cunoscut și sub numele de bacopa , folosit istoric pentru a purifica mintea
- O dietă vata dosha ar trebui să includă o mulțime de legume rădăcinoase fierte, apă caldă de lămâie și chiar și niște alge marine.