Fii creativ în bucătărie cu rețete pe bază de plante și alternative vegane interesante. Există mai multe moduri de a vă bucura de avantajele unei diete mai bazate pe plante, de la utilizarea alternativelor pe bază de plante atunci când puteți, până la veganul complet și evitarea tuturor cărnii și subproduselor de origine animală, cum ar fi mierea, ouăle și lactatele.
Găsirea de înlocuitori vegani grozavi de copt înseamnă potrivirea texturii, gustului și calităților generale ale omologului pe bază de animale pe care îl înlocuiți. Puteți obține rezultate similare în coacere și gătit cu alternativele vegane potrivite.
Lista noastră de înlocuitori vegani de top poate fi folosită aproape fără probleme în locul cărnii, laptelui, ouălor și altor ingrediente de origine animală, în timp ce recreezi mâncărurile tale preferate în versiuni vegane sau experimentezi moduri noi și inovatoare de a mânca mai multe plante. dieta bazata.
Înlocuitori vegani pentru carne
Când alegeți înlocuitori de carne pe bază de plante, căutați înlocuitori care imită gustul și textura. Un bun înlocuitor de carne vegan captează acea aromă distinctivă a cărnii umami și ține până la metoda dorită de gătit. Înlocuitorii vegani cu gust neutru pentru carne sunt optimi, deoarece sunt mai adaptabili la o varietate de feluri de mâncare, metode de preparare și profiluri de arome. Puteți cumpăra mulți înlocuitori de carne vegani prefabricați sau le puteți face singur.
1. TOFU
Tofu – o alternativă bogată în proteine la carne – este poate unul dintre cei mai cunoscuți înlocuitori de carne pe bază de plante. Aroma sa neutră, ușor de nucă și culoarea deschisă îl fac un înlocuitor vegan de carne foarte adaptabil. De asemenea, este de remarcat faptul că tofu poate fi moale, mediu, ferm sau extra ferm. Tofu este obținut prin coagularea laptelui de soia, presând zerul și condensând cașul în „blocuri” – un proces similar cu fabricarea brânzei. Experimentați textura fermă și gustul blând al tofu-ului în rețete precum Morcovi cu susan în spirală Tofu Stir Fry . De asemenea, puteți arunca tofu pe grătar pentru o alternativă de carne pe bază de plante.
2. SEITAN
Ai nevoie de un înlocuitor de carne ușor și convenabil pentru mezeluri sau preparate? Proteina Seitan poate fi cea mai bună opțiune. Acest înlocuitor de carne vegan făcut din grâu oferă o aromă ușoară și o textură mestecată, asemănătoare cărnii, renumită pentru imitarea cărnii. Înlocuitorii de seitan pot fi găsiți în majoritatea magazinelor alimentare, dar puteți face și seitan de casă folosind gluten de grâu vital și alte câteva ingrediente.
3. JACKFRUIT
Acest fruct tropical mare, acoperit cu un strat exterior verde, denivelat, este umplut cu păstăi galbene ceroase care, atunci când sunt necoapte, sunt foarte ferme și stringoase. Aroma unui fruct de jac copt este asemănătoare unui ananas sau mango. Jackfruit-ul este rar întâlnit în întreaga sa formă, dar este de obicei vândut preparat în saramură sau apă. Datorită aromei sale ușor dulci și consistenței stringente, fructul de jac este un excelent înlocuitor al cărnii de pui și porc.
4. TEMPEH
Fabricat din boabe de soia fermentate, tempeh este o alternativă versatilă a cărnii vegane. Așteptați-vă la un gust ușor de nucă, amidon (cum ar fi fasolea) și o textură fermă asemănătoare prăjiturii de la tempeh tradițional. Tempeh-ul strălucește cu adevărat în mâncăruri cu o mulțime de arome îndrăznețe, în special în cele asiatice preferate, cum ar fi puiul Kung Pao, dar puteți, de asemenea, să prăjiți felii subțiri de tempeh pentru un înlocuitor vegan de slănină. Adunați legumele preferate și niște ananas pentru o versiune vegetariană a popularului poke bowl cu un vegan Hawaiian Poke Bowl cu sos Teriyaki .
5. FASOLE
Fasolea este o substituție incredibil de versatilă pe bază de plante pentru burgeri. Fasolea nu numai că este bogată în fibre, proteine și alți nutrienți vitali, dar are o textură perfectă pentru piure. Nautul, lintea, fasolea neagra, fasolea mung si mazarea sunt cele mai populare alegeri pentru burgerii vegani. Creați un burger bogat în proteine atunci când combinați fasole cu cereale precum quinoa sau legume cu amidon precum cartofii dulci. Dacă sunteți în căutarea unei alternative pe bază de plante la burgeri pentru următorul vostru gătit, încercați Burgers cu cartofi dulci și fasole neagră , preparate cu fasole neagră, cartofi dulci, ovăz și o varietate de condimente.
Înlocuitor vegan pentru ouă
Ouăle sunt un element de bază de bucătărie incredibil de versatil în gătit și coacere. Pentru a găsi cel mai bun înlocuitor vegetarian pentru proteinele din ou, luați în considerare nevoile dvs. În coacere, scopul oului este de a adăuga textură, dospit , culoare și aromă. Înlocuitorii de ouă cumpărați din magazin (de obicei, făcuți cu amidon de tapioca sau amidon de cartofi), piure de fructe, semințe de in, tofu, unt de nuci și aquafaba sunt substituții de top în coacere. Aveți grijă să nu alegeți un înlocuitor dulce, cum ar fi piureul de banane, pentru produsele de copt sărate.
6. AQUAFABA
Aquafaba, lichidul bogat în amidon, bogat în proteine, găsit în conservele de năut, servește ca un aditiv versatil capabil să îmbunătățească umiditatea și textura bătută într-o gamă largă de feluri de mâncare. În general, veți folosi 3 linguri de aquafaba pentru fiecare ou care este solicitat într-o rețetă.
7. PIURE DE FRUCTE PIURE
Încearcă un ¼ de cană de banane sau mere pentru a înlocui un ou în rețetele tale. Asigurați-vă că este perfect piure sau piure pentru a fi curat de orice bucăți. Această opțiune adaugă, de asemenea, un pic de dulceață sau aromă la cofețele tale coapte. Cu toate acestea, nu este recomandat pentru mâncăruri sărate.
8. UNTURI DE NUCI
Unturile de nuci și unturile de semințe funcționează bine pentru rețete care necesită deja profiluri de aromă de nuci, cum ar fi prăjiturile și prăjiturile. Aproximativ 3 linguri de unt de nuci preferat amestecat cu puțin lichid (cum ar fi apă sau lapte de migdale) pot înlocui un ou.
9. TOFU DE MATASUA
Pentru cea mai bună alternativă de ouă pe bază de plante în gătit, tofu obișnuit are o textură fermă și un gust blând, ceea ce îl face un excelent înlocuitor de ouă pentru ouăle omletă pentru un mic dejun bogat în proteine. Tofu mătăsos este mai moale și funcționează bine pentru produse de copt, umpluturi de plăcinte și sosuri cremoase. Un ¼ de cană de tofu mătăsos poate fi folosit ca înlocuitor pentru un ou și va trebui să fie piure sau amestecat într-o consistență uniformă.
ÎNLOCUIȚI VEGANI PENTRU LACTATE: LAPTE, UT și MULT
Indiferent dacă gătiți cu lapte sau unt de la vaci, oaie sau capre, preferatele voastre cremoase, pufoase sau gustoase pot fi obținute cu acești înlocuitori de lactate pentru vegani. Aflați despre alternativele vegane la unt sau înlocuitorii vegani pentru lapte în rețetele de copt și alte opțiuni utile.
10. LAPTE VEGETAL
Multe lapte de cereale și nuci pot fi folosite ca înlocuitori 1:1 pentru laptele de vacă. Cele mai populare lapte pe bază de plante pe care probabil le veți vedea pe rafturile de băcănie sunt nucă de cocos, migdale, soia, orez, cânepă, in și ovăz. Înlocuitorii de lapte de casă, în general, nu vor avea adăugați de agenți de îngroșare, emulgatori sau vitamine adăugate care ar putea afecta rețeta, în special în produsele de panificație. Tot ce ai nevoie este un blender și ceva de strecurat pentru a-ți face propriul înlocuitor de lapte. Vă întrebați ce alternativă de lapte să folosiți? Observați caracteristicile diferite ale fiecărei alternative de lapte pe bază de plante înainte de a alege. Gustul, conținutul de grăsime și consistența contează. De exemplu, gustul neutru și textura cremoasă a laptelui de soia sau de migdale fac aceste opțiuni grozave pentru favorite precum clătitele vegane pufoase fără gluten .
11. ÎNLOCUITORI DE UT VEGAN
Untul este un ingredient integral folosit pentru coacere, gătit și împrăștiere. Este, de asemenea, un pic de schimbare de formă, ceea ce poate face din unt un ingredient mai dificil de înlocuit . În forma sa solidă, untul poate fi folosit pentru a pregăti glazura de cremă de unt , așezat deasupra clătitelor fierbinți sau uns pe o bucată de pâine prăjită caldă. Când este topit, untul ajută pâinea să crească și adaugă bogăție și aromă distinctive. La copt, caracteristicile untului pot fi adesea egalate cu piure de banane, avocado, sos de mere și chiar fasole. Dar, desigur, ungerea cu sos de mere pe pâine nu o va tăia.
Pentru a elimina untul folosit pentru unt și gătit, o tartina vegană cumpărată din magazin poate funcționa cel mai bine. Aceste tartine pe bază de plante sunt de obicei făcute dintr-un amestec de uleiuri pe bază de plante, nuci sau semințe care facilitează răspândirea și topirea. Sau poți folosi pur și simplu un borcan cu ulei de cocos pur. Dintre toate alternativele vegane la unt, uleiul de nucă de cocos este unul dintre puținii înlocuitori de unt pe bază de plante care pot imita cel mai îndeaproape calitățile untului, făcându-l cel mai bun înlocuitor general al untului. Răspândiți pe pâine prăjită sau sub-l 1:1 la coacere și la gătit.
12. ÎNLOCUITORI DE MAIONEZĂ VEGAN
Utilizările pentru maioneză depășesc cu mult cea a unui condiment. Poate fi cu adevărat secretul cel mai bine păstrat al unui Creator! Maioneza face prăjiturile fragede și umede, asigură un burger suculent și acționează ca bază pentru o serie de sosuri și dressing-uri. Multe alternative vegane la maioneză schimbă gălbenușurile de ou cu uleiuri vegetale precum avocado, floarea soarelui sau ulei de măsline, dar există mai multe moduri de a face maioneză vegană de casă . O modalitate este de a combina caju crude nesărate, apă, ulei de măsline, suc de lămâie, muștar preparat, oțet de mere, zahăr și sare într-un blender.
13. ALTERNATIVE VEGANE ȘI IAURT
Smântâna și iaurtul sunt forme fermentate de lactate, așa că obținerea aromei și a texturii este cheia în găsirea celui mai bun înlocuitor vegan. Smântâna nu este doar pentru tacos ; de asemenea, adaugă umiditate în produsele de patiserie care tind să fie pe partea uscată, cum ar fi prăjitura cu cafea cu smântână . Tofu de mătase poate fi folosit pentru a crea propria versiune vegană cu conținut scăzut de grăsimi de smântână. Preparați un lot folosind tofu de mătase, suc de lămâie, oțet și sare. Netezimea tofu-ului și aroma din citrice și oțet fac un înlocuitor vegan inconfundabil de cremos pentru smântână.
Care este o alternativă vegană pentru iaurt? Din fericire, există multe opțiuni disponibile în comerț, făcute cu orice, de la caju la mazăre, dar să vă faceți singur este la fel de ușor ca adăugarea de probiotice la laptele nelactate. Puteți cumpăra fie pudră probiotică, fie o cultură prefabricată pe care să o adăugați în lapte. Pentru a face propriul iaurt necesită foarte puțin echipament: un borcan de sticlă cu capac și un mediu cald. Odată ce aveți un lot în curs, pur și simplu luați puțin din fiecare lot pentru a începe altul. Este incredibil de rentabil, dar și distractiv, deoarece puteți adăuga orice arome doriți, făcând din această rețetă o pânză goală pentru creațiile dvs. culinare.
14. ÎNLOCUIȚI VEGANI DE ZAPATE
Să-ți faci propriul înlocuitor vegan pentru zara este la fel de ușor ca și să adaugi o linguriță sau două de suc de lămâie sau oțet alb în laptele nelactate. Ideea cu zara vegană este să faceți laptele să „coașeze” la fel ca zara adevărată, pentru că asta este zara-lapte coagulat. Dar rețineți că nu toate laptele de nuci se coagulează. Laptele de soia sau laptele de migdale seamănă cel mai mult cu laptele de vaca atât ca gust, cât și ca textură. Scopul zarei la copt este de a adăuga acid, cremositate și umiditate, iar aceste calități pot fi recreate cu alternativa potrivită de lapte vegan ca bază.
15. ALTERNATIVĂ VEGANĂ PENTRU FRIȘCĂ
Frișca de casă implică doar câteva ingrediente simple, făcându-l ușor de recreat fără produse lactate. Dacă doriți să vă faceți propria smântână vegană ușoară și pufoasă, frișcă de cocos sau smântână grea fără lactate, așa cum ați proceda cu frișca grea tradițională. Este o înlocuire 1:1 cu aceste opțiuni vegane. Frisca Aquafaba este un alt mod de a face frisca vegana folosind aquafaba (lichidul dintr-o cutie de naut) batuta cu crema de tartru, crema de cocos, un indulcitor si putina vanilie. Folosiți această versiune vegană la fel cum ați face frișca obișnuită – pusă deasupra plăcintei sau așezată frumos pe o ceașcă de ciocolată caldă vegană decadentă .
16. ALTERNATIVE VEGANE ȘI LA ÎNCHĂTATE ȘI LA LAPTE
Fii creativ cu versiunile vegane ale deserturilor tradiționale dominante lactate, cum ar fi înghețata și milkshake-urile, folosind lapte non-lactate ca bază sau făcând o cremă frumoasă cu fructe. Coridoarele magazinelor alimentare sunt căptușite cu înghețată pe bază de plante care utilizează lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de orez, lapte de soia și multe altele, dar dacă aveți un accesoriu KitchenAid® Ice Cream Maker , vă puteți crea propriile arome unice. Poftă de un milkshake cremos? Gustați aceste ghiocete răcoritoare cu fructe cu lapte de cocos proaspăt . Sorbetele sunt o altă opțiune excelentă de desert vegan, care sunt distractive de personalizat și aromat. Pentru un sorbet vegan unic, băutură, încercați Sorbetul Riesling cu Busuioc și Căpșuni .
ÎNLOCUITOARE VEGANE PENTRU BRÂNZĂ
Brânza are o aromă, o textură și o bogăție distincte, care o pun în prim-plan în orice rețetă. Când alegeți un înlocuitor bun de brânză vegan, luați în considerare calitățile brânzei pe care o înlocuiți. Brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, tind să aibă o textura puternică și sfărâmicioasă, în timp ce brânzeturile moi, cum ar fi ricotta sau cremă de brânză, sunt de obicei netede, cremoase și blânde ca aromă. Multe alternative de brânză pot fi găsite chiar în bucătărie.
17. Drojdii NUTRITIONALE
Drojdia nutritivă captează cu adevărat aroma „brânzoasă” umami și esența brânzei adevărate. Ca drojdie dezactivată vândută sub formă de fulgi sau pudră, agitați-o în mâncărurile italiene preferate în loc de parmezan, utilizați-o ca ingredient pentru prepararea de ricotta de casă sau adăugați-o la rețete precum Zesty White Bean Dip pentru un strat suplimentar de bogăție și aromă.
18. IAURT NELACTATE
S-ar putea să găsiți că cel mai ușor înlocuitor pentru un înlocuitor vegan al brânzei cremă este iaurtul fără lapte. Iaurturile mai bogate în grăsimi, cum ar fi laptele de cocos sau laptele de caju, au o cremositate similară și un parfum de cremă de brânză. Caju sau tofu sunt alte două ingrediente pe bază de plante care constituie o bază excelentă pentru cremă de brânză de casă. Există, de asemenea, multe versiuni cumpărate din magazin care ar funcționa grozav la copt sau pentru rețete.
19. CAJU
Alternativele vegane la brânzeturile tari și ascuțite, cum ar fi parmezanul sau Romano, ar trebui să întrupeze mușcătura saramură și textura realității. Acestea sunt brânzeturi folosite în mod obișnuit în bucătăria italiană, cu o mulțime de condimente aromate. Alternativa potrivită pentru brânză ar trebui să completeze mai degrabă decât să doboare. Puteți găsi versiuni cumpărate din magazin vândute în blocuri sau bucăți, dar un înlocuitor rapid pentru parmezanul ras pe care îl puteți face acasă este un amestec de caju crude, drojdie nutritivă și condimente.
20. TOFU FIRME
Tofu mediu ferm are deja o consistență moale de brânză. Combinat cu aroma sa naturală de nucă, tofu este un înlocuitor vegan ideal pentru brânza ricotta. Doar puneți un bloc de tofu obișnuit într-un robot de bucătărie KitchenAid ® împreună cu drojdie nutritivă, suc de lămâie și sare pentru un înlocuitor fin și gustos de brânză care poate fi folosit în lasagna, coji umplute sau calzone.
ÎNLOCUITOR VEGAN PENTRU GELATINĂ
Când căutați un înlocuitor vegan al gelatinei, este efectul de gelifiere și de îngroșare pe care doriți să îl reproduceți. Pe cont propriu, gelatina este fără gust.
21. AGAR
O modalitate de a reproduce acest agent de gelifiere pe bază de animale este cu agar, făcut din alge marine. Fulgii de agar (sau pulbere) pot fi folosiți ca înlocuitor 1:1 pentru gelatină.
22. PECTINĂ
Pectina este un agent de gelifiere, precum și un agent de îngroșare natural. Este o alternativă vegană potrivită la gelatină și este făcută din pulpă de fructe și coajă de fructe și legume. Unele surse includ citrice, mere, morcovi și prune. Pectina servește ca o opțiune excelentă pentru a crea gemuri și jeleuri de casă. De asemenea, este folosit în deserturi precum budinci și umpluturi de plăcinte.
23. SEMINTE DE CHIA
Și vorbind despre jeleu și gemuri, știai că semințele de chia sunt un agent de gelifiere pe bază de plante, folosit pentru a face budinci, creme și gemuri? Încercați Jeleu instant de afine și mure făcut cu semințe de chia pentru o opțiune de mic dejun rapidă și gustoasă. Semințele de chia nu vă vor oferi aceeași textură netedă ca și gelatina, dar consistența semințelor este delicioasă și unică!
ÎNLOCUITOARE VEGANE PENTRU MIERE
Alegerea unei alternative vegane la miere necesită atenție la grosimea mierii și la aroma sa delicată, florală. Potrivirea atât a vâscozității, cât și a gustului este cheia.
24. SIROP DE ARTAR & SIROP DE AGAVE
Siropul de arțar și siropul de agave sunt îndulcitori relativ groși vânduți în diferite nuanțe – cum ar fi mierea – făcându-le înlocuitori adecvați în multe rețete. Încercați acești îndulcitori în delicii îndulcite natural, cum ar fi pielea cu fructe de casă sau trufele cu pătlagină . Siropul de orez brun, pasta de curmale, melasa si siropul de sorg sunt alte alternative dulci la miere care pot functiona in functie de reteta ta.
SFATURI PENTRU LUCRU CU ALTERNATIVE VEGANE PE BAZĂ DE PLANTE
Alternativele pe bază de plante reprezintă o oportunitate de a deveni creativ și de a învăța noi moduri de a găti, coace și pregăti alimente. Și cu cât înveți și experimentezi mai mult cu înlocuitori vegani, cu atât poți obține mai îndrăzneț cu schimburile pe bază de plante. Bucurați-vă de versatilitatea și adaptabilitatea ingredientelor pe bază de plante și combinați dragostea de a crea cu alimente noi și interesante. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta în călătoria dvs. de gătit vegan:
Dacă abia începi cu alternative vegane, planifica-ți mesele zilnice în avans.
Nu vă gândiți la alternativele pe bază de plante ca la alimente „false”, ci la noi modalități de a vă îmbunătăți experiența de gătit.
Experimentați cu diferite alternative vegane pentru a găsi una care să vă complimenteze felul de mâncare și gustul personal.
Marinați opțiuni vegane, cum ar fi tofu, seitan și alți înlocuitori de carne pentru arome mai profunde.
Adoptă câteva schimburi rapide, cum ar fi schimbarea laptelui de vacă cu lapte de nuci, unt cu ulei de avocado sau tofu cu omletă.
Descoperiți mai multe modalități de a fi conștient de mediu citind despre Gătitul de la rădăcină la tulpină .