Aquafaba este un înlocuitor de ou făcut de obicei din apă de năut. Unii oameni folosesc și apă de soia sau apă din alte boabe cu gust neutru. Nu numai că este o alternativă sănătoasă la ouă, dar este și vegan-friendly.
Aquafaba a fost descoperită întâmplător și a făcut o diferență enormă în comunitatea vegană .
Albușurile sunt sănătoase pentru cei care doresc să le mănânce, dar aquafaba este o alternativă excelentă la ouă pentru vegani sau pentru persoanele alergice la ou .
Năutul este sănătos, iar o parte din nutrienți se transferă în apă. Proteinele și fibrele nu se transferă, dar puteți beneficia totuși de urme de:
- vitaminele B
- Folat
- Fier
- Fosfor
- Grăsimi sănătoase, cum ar fi acidul linoleic și oleic
Fără un înlocuitor adecvat al albușului de ou, persoanele care urmează o dietă vegană nu ar putea face rețete care necesită ouă. Gătitul cu aquafaba este ușor de făcut. Deoarece se poate comporta ca un albuș de ou, poate fi folosit în anumite feluri de mâncare, inclusiv:
- Bezea
- Mousse
- Macarons
- Marshmallows
- Tort cu mâncare de înger
Gust. Când este deschisă pentru prima dată, apa de năut poate avea miros de fasole. Cu toate acestea, după ce a fost amestecat în rețetă, acel miros și aromă sunt moale, lăsând un gust mai neutru. Dacă folosiți un alt tip de fasole sau dacă năutul este sărat, rezultatele pot fi diferite.
Consecvență. Scurgeți conserva de năut într-un bol de amestecare. Dacă pare mai apos decât albușurile de ou, îl puteți reduce la o textură mai groasă pe plită. Se fierbe lichidul la foc mediu-mic până când se apropie de consistența albușurilor.
Lăsați-l să se răcească complet înainte de ao folosi. Apa de năut nu trebuie să fie refrigerată înainte de utilizare.
Măsurătorile. Puteți folosi trei linguri de apă de năut pentru un ou mare sau puteți folosi două linguri de apă de năut pentru un albuș mare.
Biciuind aquafaba. Dacă rețeta ta necesită pur și simplu albușuri de ou, poți adăuga aquafaba la rețetă. Dacă rețeta necesită albușuri bătute, măsurați cantitatea de lichid de care aveți nevoie pentru numărul de ouă din rețetă. Dacă rețeta ta necesită cremă de tartru, o poți adăuga înainte de a bate. Apoi urmați acești pași:
- Timp de un minut, bateți la viteză mică. Lichidul ar trebui să înceapă să facă spumă.
- După trei-patru minute se va îngroșa. Măriți viteza mixerului la medie.
- După cinci până la șase minute, ar trebui să vedeți că se formează vârfuri moi când ridicați mixerul.
- După șapte până la zece minute, vârfurile vor fi mai rigide, deși s-ar putea să nu arate la fel ca albușurile bătute.
- Acum puteți împături aquafaba bătută în celelalte ingrediente.
Dacă utilizați aquafaba ca alternativă vegană a ouălor, există și alte lucruri importante de luat în considerare cu privire la sănătatea dietei dumneavoastră. În timp ce vegetarienii nu mănâncă carne, veganii nu mănâncă produse de origine animală. Aceasta include:
- ouă
- Lapte
- Iaurt
- Brânză
- Miere
- Fructe de mare
Din cauza acestor limitări, persoanele care urmează o dietă vegană caută adesea alternative la produsele tradiționale de origine animală. Dietele vegane tind să fie sănătoase, dar există unii nutrienți care ar putea lipsi. Dacă urmați o dietă vegană, asigurați-vă că obțineți suficient din următorii nutrienți:
- Vitamina B12 este importantă pentru sănătatea metabolismului, a inimii, a nervilor și a mușchilor. Luați un supliment dacă vitamina B12 nu este în alimentele pe care le consumați.
- Calciul este cheia pentru oase puternice și sănătatea dentară. Puteți obține calciu din cereale fortificate și alternative la lapte.
- Fierul este important pentru metabolismul și sănătatea inimii. Asigurați-vă că mâncați o mulțime de cereale integrale fortificate, fasole, linte și spanac.
- Acizii grași Omega-3 sunt buni pentru sănătatea cardiovasculară. Mănâncă multe semințe de in, semințe de chia și nuci.
Dacă te-ai uitat pe paginile de rețete vegane în ultimii ani, probabil că ai observat utilizarea unui ingredient numit „aquafaba”, mai ales ca înlocuitor al albușului de ou.
Indiferent dacă ai mai auzit sau nu de el, este un ingredient versatil pe care să îl ai în repertoriul tău de gătit vegan, așa că haideți să aruncăm o privire la ce este și cum îl puteți folosi pentru a face niște mâncăruri vegane minunate!
Ce este aquafaba?
Dacă ați deschis vreodată conserve de năut (cunoscut și sub denumirea de fasole garbanzo) și ați strecurat apa de năut, atunci ați aruncat niște aquafaba pe chiuvetă! Aquafaba înseamnă literal „apă de fasole”, saramură care rezultă din gătitul leguminoase precum fasolea și năutul. Valoarea acestui lichid de gătit ca ingredient a fost descoperită abia în 2015 .
Aquafaba este ușor de obținut direct din fasole conservată, dar gătirea lent a fasolei uscate în apă timp de câteva ore până când apa se transformă în aquafaba ar trebui să vă ofere rezultate similare. Chiar și apa din tofu și mazăre ambalate este aquafaba!
Aquafaba poate fi folosit ca înlocuitor vegan al albușurilor de ou în multe rețete dulci și sărate. Amestecul său unic de amidon, proteine și alte solide din plante solubile care au migrat din semințe în apă în timpul procesului de gătire oferă aquafaba un spectru larg de proprietăți de emulsionare, spumare, legare, gelatinizare și îngroșare. Se găsește adesea în bezea vegană și în alte rețete de deserturi vegane. Adaugă textură și structură pufoase alimentelor, de la clătite până la maioneză, și este popular în produsele de patiserie vegane, cum ar fi prăjiturile și prăjiturile și aluatul de pizza. Puteți folosi chiar și aquafaba de năut pentru a face o versiune vegană a cocktail-urilor clasice care folosesc în mod normal albușuri – acestea vor fi vedeta spectacolului la orice petrecere vegană!
Deoarece este în esență un deșeu de fasole fiartă, aquafaba este adesea cea mai ieftină (și mai puțin procesată) modalitate de a înlocui albușurile de ou în rețetele vegane.
Aquafaba este:
- Sărac în calorii
- Sărac în sodiu (cu condiția ca, dacă utilizați suc de fasole din conserve de fasole, nu alegeți soiuri fără sare adăugată sau soiuri cu conținut scăzut de sodiu)
- Fara zahar
- Fara colesterol
- Fără gluten
- Fără grăsimi trans
Folosind aquafaba ca înlocuitor de ou
Elementele de bază
O regulă simplă este să folosiți 3 linguri de aquafaba pentru fiecare ou întreg pe care îl înlocuiți sau 2 linguri de aquafaba pentru fiecare albuș de ou.
Secretul rezultatelor ușoare și pufoase în rețetele tale este să bici aquafaba folosind un mixer manual sau un mixer cu stand până când devine alb și spumos – acest lucru poate dura câteva minute, așa că ai răbdare! Odată ce încep să se formeze vârfuri pufoase, aquafaba bătută este gata de utilizare în bezele, glazură etc.
Aquafaba din năut și fasole gătită acasă este în general destul de apoasă, așa că va trebui să o reduceți la o consistență mai groasă înainte de a o folosi.
Sfat: Puteți reduce timpul necesar pentru a face aquafaba bătută adăugând pur și simplu 1/4 linguriță de smântână de tartru înainte de a începe să bateți cu mixerul manual. De asemenea, Aquafaba bate mai repede dacă este rece, așa că folosește aquafaba depozitat direct de la frigider.
Când utilizați aquafaba ca înlocuitor de ou în produse de copt, cum ar fi prăjituri, brioșe, pâine sau brownies, puteți utiliza pur și simplu aquafaba „ca atare”, fără a fi biciuit.
Rețineți că năutul și fasolea albă fac o aquafaba mai deschisă, care este mai des folosită în mâncăruri de culoare deschisă, cum ar fi bezele și bezele, în timp ce aquafaba din fasole mai închisă (cum ar fi fasolea sau fasolea neagră) poate avea ca rezultat un produs final cu o culoare mai închisă.
Depozitare
Puteți păstra aquafaba – fie din conserve de năut sau fasole, fie aquafaba proaspătă de casă – la frigider pentru câteva zile într-un recipient curat, ermetic. Alternativ, puteți îngheța aquafaba pentru o utilizare ulterioară (o tavă pentru cuburi de gheață funcționează bine pentru a crea cuburi de aquafaba), menționând că cel mai bine este să o înghețați înainte de biciuire.
Idei de rețete
Acum ați învățat cât de versatil este aquafaba, este timpul să vă inspirați din câteva rețete de aquafaba de la The Vegan Society – așa că faceți pasul și începeți să profitați la maximum de acest ingredient uimitor!
Bezele vegane
Poate cea mai comună utilizare a aquafaba este de a face o bezea fără ouă. Această rețetă clasică de bezea este un loc bun pentru a începe, iar săruturile drăguțe ale bezei sunt o caracteristică a rețetei de coroană de fructe de sărbătoare .
Un desert demn de Instagram cu bezele vegane și cremă de nucă de cocos este al tău pentru preparare folosind această rețetă de cuiburi de bezea cu căpșuni și cremă !
Maioneza vegană
Maioneza este un element util al atâtor rețete. O maioneză vegană făcută cu aquafaba este super ușoară, iar această rețetă de salată de varză de casă vă arată cum.
Glazură vegană
Aquafaba poate fi folosită pentru a vă duce glazura vegană la următorul nivel! Rețeta noastră de prăjitură cu brânză de mango cu cuib de Paște încorporează aquafaba, folosind suc de năut, zahăr pudră, suc de lămâie sau oțet și colorant alimentar vegan, pentru a crea un desert delicios, perfect pentru primăvară.
Dacă sunteți în căutarea unei rețete festive, nu căutați mai departe decât butucul nostru de ciocolată de Crăciun , care folosește aquafaba ca înlocuitor de albuș de ou pentru o mousse cremoasă de ciocolată. Aceasta implică biciuirea aquafaba în vârfuri rigide care apoi devine un liant grozav.
Ambele rețete folosesc aquafaba pentru a ajuta la crearea unui desert vegan de sezon central.
Budincă vegană Yorkshire
Vrei să afli secretul budincilor vegane pufoase Yorkshire? Desigur, este aquafaba și rețeta noastră ușoară de budincă Yorkshire vă arată cum.
Aquafaba poate fi folosit și pentru a „lipi” ingredientele împreună, iar rețeta noastră Love U Katsu o folosește ca un excelent înlocuitor de liant de ouă pentru a lipi pesmetul pe inimioare de cartofi dulci. V-am spus că aquafaba este un ingredient versatil!
Acum ești un expert în aquafaba!
Acum știi ce este aquafaba și cum să o folosești. Ar putea suna ca un ingredient ciudat de inclus în gătitul vegan, dar puteți vedea cât de util și versatil este, mai ales ca înlocuitor vegan de ouă.
Încercați câteva dintre ideile de rețete și veți deveni un profesionist aquafaba în cel mai scurt timp!