Descriere/gust
Jackfruit este atât numele fructului, cât și al pomului pe care crește. Jackfruit crește atât pe ramurile, cât și pe trunchiurile copacilor care pot ajunge până la 20 de metri înălțime. Jackfruit începe ca păstăi mici, înflorite, la capătul unor tulpini verzi drepte. Pe măsură ce se maturizează și se măresc, florile cad dezvăluind sute de proeminențe mici, dure, în formă de con. La maturitate deplină, Jackfruit poate măsura până la 80 de centimetri lungime și 50 de centimetri lățime și poate cântări oriunde între 10 și 50 de lire sterline.
Coaja unui Jackfruit își va schimba culoarea de la verde strălucitor la un galben plictisitor pe măsură ce se coace și poate dezvolta pete întunecate. Jackfruit complet copt va cădea din copac, așa că este adesea recoltat devreme pentru a evita ca fructele mari să cadă peste oricine. În interiorul fructului, chiar sub coaja se află „bulbii” galben strălucitor care formează porțiunea comestibilă a Jackfruit-ului. Un miez strâns curge pe lungimea fructului și leagă bulbii de coajă.
Bulbii cărnoși au lungimea de 5 până la 7 centimetri și triunghiulară. Young Jackfruit are o textură crocantă, în timp ce fructele mai mature pot fi tari sau mult mai moi și aproape ca o cremă, în funcție de soi. Între 100 și 500 de semințe comestibile, maro sunt adăpostite în fructe. Semințele de un inch sunt acoperite de o membrană albă subțire, care poate fi îndepărtată dacă se pregătesc semințele pentru prăjire.
Aroma unui Jackfruit matur a fost descrisă ca dezamăgitoare, similară cu fructele prea coapte. Fructele mai tinere au o aromă mai dulce. Jackfruit are un gust dulce și o aromă asemănătoare cu bananele, ananasul și chiar cu guma de mestecat. Pe măsură ce fructul se maturizează, bulbii devin un galben-portocaliu mai închis, iar gustul devine mai dulce.
Anotimpuri/Disponibilitate
Jackfruit sunt disponibile în lunile de vară și toamnă.
Fapte actuale
Jackfruit este un fruct tropical, cunoscut botanic sub numele de Artocarpus heterophyllus. Jackfruit este un membru al familiei dudului și este cel mai mare fruct de copac din lume. Jackfruit-ul este cunoscut pentru aspectul său de ou de dinozaur și pentru mirosul său ușor ciudat atunci când este complet copt. Numele comun, Jackfruit, este probabil o variație a „jaca”, termenul portughez pentru fructul gigant. Aceasta a fost o derivație a „chakka pazham”, numele folosit în sud-vestul Indiei, unde călătorii portughezi au întâlnit pentru prima dată Jackfruit. Fructele tropicale țepoase sunt considerate o putere de nutriție și sunt încărcate cu o mulțime de antioxidanți sănătoși. Jackfruit a fost chiar promovat ca o potențială cultură de bază de înlocuire pentru grâu și porumb în zonele amenințate de schimbările climatice și de creșterea populației.
Valoare nutrițională
Jackfruit este foarte dens în nutrienți. Este o sursă excelentă de fibre, proteine și vitamina B. De asemenea, conține potasiu, fier și calciu. Culoarea galben-portocalie intensă a bulbilor Jackfruit este rezultatul fitonutrienților precum beta-carotenul, care conferă fructului proprietăți antioxidante puternice.
Aplicații
Jackfruits sunt tăiați în jumătate pe lungime, expunând pulpa moale din jurul semințelor. Folosirea uleiului de cocos pe cuțit și mâini poate împiedica acoperirea acestora cu latexul prezent în coajă și măduvă. Folosind un cuțit lung, tăiați din tulpină pe lungime, orizontal, la fel ca un pepene verde. Odată ce Jackfruit a fost înjumătățit, bulbii pot fi îndepărtați și dezmințiți. Bulbii Jackfruit pot fi consumați proaspeți, congelați, gătiți sau în piure. Jackfruit mai tânăr se adaugă la curry și poate fi prăjit sau copt și mâncat ca legumă.
Este adesea tocat și folosit ca înlocuitor de carne. Bulbii de Jackfruit coapți se adaugă în salate. Faceți dulceață sau înghețată din bulbi piure. Fierberea bulbilor de Jackfruit în lapte și apoi strecurarea lichidului va avea ca rezultat o consistență asemănătoare cu crema odată ce s-a răcit. Jackfruit poate fi uscat și apoi prăjit în ulei, sărat și mâncat ca chipsurile de cartofi. Semințele de Jackfruit pot fi prăjite și consumate ca castanele sau uscate și măcinate în făină. Jackfruit nu se păstrează bine odată ce este copt. Porțiunile nefolosite de fructe preparate pot fi păstrate la frigider pentru câteva zile sau congelate pentru câteva săptămâni.
Informații etnice/culturale
În ciuda faptului că este originar din India, Jackfruit nu este la fel de popular și nici nu este la fel de consumat ca în alte zone din Indonezia și sud-vestul Asiei. Jackfruit este considerat un „fructul săracului” în India. În 2014, a avut loc o conferință internațională Jackfruit la Universitatea de Științe Agricole din Bangalore, India. Acolo, oamenii de știință au discutat modalități de comercializare a fructelor pentru a extinde industria în țară.
Geografie/Istorie
Se crede că Jackfruit este originar dintr-o zonă din sudul Indiei și din mica insulă Sri Lanka situată chiar la sud. Mai precis, Jackfruit-ul poate avea originea într-o regiune muntoasă din sud-vest, cunoscută sub numele de Western Ghats, care a fost identificat ca un sit al Patrimoniului Mondial.
Mediul asemănător pădurilor tropicale este considerat de către Națiunile Unite un „hotspot” al diversității biologice. Jackfruit prosperă în medii calde și umede și nu poate tolera seceta sau înghețul. Fructul tropical a fost introdus în Brazilia și Surinam la mijlocul anilor 1800 și a fost cultivat în Hawaii înainte de sfârșitul anilor 1800.
Este cultivat pe scară largă în regiunile tropicale din Asia de Sud-Est, America de Sud, Africa, Australia și Caraibe. Sri Lanka și Vietnam au cele mai bine stabilite industrii Jackfruit. Jackfruit proaspăt poate fi găsit în toate regiunile în care este cultivat și pe piețele asiatice din Europa și Statele Unite.