Echinacea

Echinacea este o plantă cu flori originară din America de Nord, cunoscută și sub denumirea de „coneflower” sau „rădăcină de şarpe”. Există mai multe specii diferite de echinacee, dar cele mai utilizate în scopuri medicinale sunt Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia și Echinacea pallida.

Echinacea este cunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare, iar suplimentele de echinacee sunt adesea utilizate pentru a sprijini sistemul imunitar și a reduce durata sau gravitatea răcelilor și gripei. De asemenea, se crede că echinacea poate avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Înainte de a începe orice regim de suplimentare sau tratament, este întotdeauna recomandat să consulți un profesionist din domeniul sănătății pentru a te asigura că este potrivit pentru situația ta și pentru a evita interacțiunile nedorite cu alte medicamente sau condiții de sănătate.

Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si previne infectiile virale.

 1. Specii principale:
  • Echinacea purpurea: Este una dintre cele mai comune specii și este adesea utilizată în produsele de echinacee. Are flori de culoare roz-violet și frunze lanceolate.
  • Echinacea angustifolia: Această specie are flori roz sau albe și frunze înguste și este cunoscută pentru conținutul său mai mare de alchilamide, substanțe care pot contribui la efectele imunostimulatoare ale plantei.
  • Echinacea pallida: Are flori de culoare palidă și este utilizată mai puțin frecvent decât celelalte două specii.
 2. Utilizări medicinale:
  • Echinacea este adesea asociată cu îmbunătățirea funcției sistemului imunitar. Se spune că stimulează producția de celule albe din sânge și crește activitatea celulelor implicate în apărarea organismului împotriva infecțiilor.
  • Este folosită pentru a trata sau preveni răcelile și gripa, dar există opinii împărțite în ceea ce privește eficacitatea sa în acest sens.
 3. Forme de administrare:
  • Echinacea este disponibilă sub formă de suplimente alimentare, ceaiuri, extracte lichide și unguente.
  • Suplimentele de echinacee pot fi realizate din diferite părți ale plantei, inclusiv rădăcini, frunze și flori.
 4. Contraindicații și precauții:
  • Deși este considerată în general sigură, unele persoane pot experimenta reacții alergice la echinacee.
  • Nu este recomandată pentru persoanele cu boli autoimune sau alergii la plante din familia Asteraceae (cum ar fi ambroziile, gălbenelele sau sunătoarea).
  • Utilizarea pe termen lung a echinaceei poate duce la scăderea eficacității sale, motiv pentru care este recomandat să fie luată cu întreruperi.
 5. Consultarea cu profesionistul din domeniul sănătății:
  • Înainte de a începe să utilizezi echinacea sau orice alt supliment, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul tău sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății. Ei îți pot oferi sfaturi personalizate în funcție de starea ta de sănătate și de eventualele medicamente pe care le iei.

#MustRead

Articole asemănătoare