Ghimbirul adaugă o coajă parfumată atât alimentelor dulci, cât și sărate. „Lovitura” plăcut picant de la rădăcina Zingiber officinale, planta de ghimbir, este ceea ce face ginger ale, ceaiul de ghimbir, bomboanele și multe feluri de mâncare asiatice atât de atrăgătoare.
La ce este bun ghimbirul?
Pe lângă un gust deosebit, ghimbirul oferă o serie de beneficii pentru sănătate de care te poți bucura sub mai multe forme. Iată ce ar trebui să știți despre toate modurile în care ghimbirul poate adăuga aromă mâncărurilor și vă poate susține bunăstarea.
Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului
Ghimbirul nu este doar delicios. Gingerolul , o componentă naturală a rădăcinii de ghimbir, beneficiază de motilitatea gastrointestinală – rata cu care alimentele ies din stomac și continuă de-a lungul procesului digestiv. Consumul de ghimbir încurajează digestia eficientă, astfel încât mâncarea nu rămâne atât de mult în intestin.
- Ameliorarea stării de greață. Încurajarea golirii stomacului poate ameliora disconforturile provocate de greață din cauza:
- Chimioterapia . Experții care lucrează cu pacienții cărora li se administrează chimio pentru cancer, spun că ghimbirul poate elimina greața post-tratament și fără unele dintre efectele secundare ale medicamentelor anti-greață.
- Sarcina . Timp de generații, femeile au lăudat puterea ghimbirului de a atenua „grețurile de dimineață” și alte stări de greață asociate cu sarcina. Chiar și Academia Americană de Obstetrică și Ginecologie menționează ghimbirul ca un remediu nefarmaceutic acceptabil pentru greață și vărsături.
- Balonare și gaze . Consumul de ghimbir poate reduce fermentația, constipația și alte cauze ale balonării și gazelor intestinale.
- Uzura celulelor . Ghimbirul conține antioxidanți. Aceste molecule ajută la gestionarea radicalilor liberi, care sunt compuși care pot deteriora celulele atunci când numărul lor crește prea mare.
- Este ghimbirul antiinflamator? Este posibil. Ghimbirul conține peste 400 de compuși naturali, iar unii dintre aceștia sunt antiinflamatori. Mai multe studii ne vor ajuta să stabilim dacă consumul de ghimbir are vreun impact asupra unor afecțiuni precum artrita reumatoidă sau inflamația respiratorie.
Beneficiile ceaiului de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este fantastic în lunile reci și delicios după cină. Puteți adăuga puțină lămâie sau lime și o cantitate mică de miere și puteți face o băutură grozavă.
Pliculetele comerciale de ceai de ghimbir sunt disponibile la multe magazine alimentare și conțin ghimbir uscat, uneori în combinație cu alte ingrediente. Aceste pliculete de ceai se depozitează bine și sunt convenabile de preparat. Ghimbirul proaspăt are beneficii puternice pentru sănătate, comparabile cu cele uscate, dar ceaiul preparat cu ghimbir uscat poate avea o aromă mai blândă.
Prepararea ceaiului de rădăcină de ghimbir cu ghimbir proaspăt necesită puțin mai multă preparare, dar tinde să ofere o băutură mai intensă și mai plină de viață.
Cum să faci ceai de ghimbir
Este usor:
- Cumpără o bucată de ghimbir proaspăt.
- Tăiați nodurile dure și capetele uscate.
- Curățați-l cu grijă.
- Tăiați-o în felii subțiri, transversale.
- Pune câteva felii într-o cană sau o cană.
- Se toarnă apă clocotită și se acoperă.
Pentru a obține toată bunătatea ghimbirului, lasă feliile la macerat cel puțin 10 minute.
Ceaiul de ghimbir este o alternativă mai sănătoasă la berea cu ghimbir, berea cu ghimbir și alte băuturi comerciale din conserve sau îmbuteliate cu ghimbir. Aceste băuturi oferă beneficiile ghimbirului, dar multe conțin mult zahăr. Poate fi mai bine să le limitați la gustări ocazionale sau să alegeți opțiuni fără zahăr.
Rădăcină de ghimbir versus pudră de ghimbir
Ambele forme conțin toate beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului. Deși este greu de învins aroma rădăcinii proaspete, pudra de ghimbir este hrănitoare, convenabilă și economică.
Ghimbirul proaspăt rezistă un timp la frigider și poate fi congelat după ce l-ați curățat și tocat. Pulberea are o durată lungă de valabilitate și este gata de utilizare, fără a se decoji și a toca.”
Pasta de ghimbir poate rămâne proaspătă timp de aproximativ două luni dacă este depozitată corespunzător, fie la frigider, fie la congelator.
Ar trebui să luați un supliment de ghimbir?
Suplimentele cu ghimbir nu sunt necesare, iar experții recomandă celor care doresc beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului să se bucure de el în alimente și băuturi în loc să înghită pastile de ghimbir, care pot conține alte ingrediente, neobservate.
Ei subliniază că, în general, industria suplimentelor nu este bine reglementată și poate fi greu pentru consumatori să cunoască cantitatea, calitatea și ingredientele adăugate în suplimentele nutritive disponibile comercial.
De exemplu, Food and Drug Administration analizează doar rapoartele adverse privind suplimentele nutritive. Oamenii ar trebui să fie atenți la suplimentele nutriționale în general și să se asigure că potența și ingredientele lor au fost verificate de o terță parte, nu doar de producător.
Cum să mănânci ghimbir
Pe lângă ceai, o mulțime de rețete delicioase includ ghimbir sub formă de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă sau tocată, pastă de ghimbir sau pudră de ghimbir uscată.
Ghimbirul poate echilibra dulceața fructelor, iar aroma este grozavă cu mâncăruri sărate, precum lintea.
Ghimbirul murat, feliile delicate servite adesea cu sushi, este o altă opțiune. Condimentul dulce-tartă-picant oferă componentele sănătoase ale ghimbirului împreună cu beneficiul probiotic al murăturilor. Și, în comparație cu alte produse murate, ghimbirul murat nu este la fel de bogat în sodiu.
Efecte secundare ale ghimbirului
Cercetările arată că ghimbirul este sigur pentru majoritatea oamenilor să mănânce în cantități normale, cum ar fi cele din alimente și rețete. Cu toate acestea, există câteva preocupări.
Dozele mai mari, cum ar fi cele din suplimente, pot crește riscul de sângerare. Cercetarea nu este concludentă, dar persoanele care urmează tratament anticoagulant (diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina, aspirina și altele) ar putea dori să fie precauți.
Studiile explorează dacă cantități mari de ghimbir pot afecta insulina și pot scădea zahărul din sânge, așa că până când se vor cunoaște mai multe, persoanele cu diabet se pot bucura de cantități normale de ghimbir în alimente, dar ar trebui să evite suplimentele cu doze mari de ghimbir.
Pentru orice întrebări despre ghimbir sau orice alt ingredient alimentar și despre modul în care acesta vă poate afecta sănătatea, un dietetician clinic vă poate oferi informații și îndrumări.