Silvoterapia nu este încă bine cunoscută în România, îmi poți explica în ce constă?

Intervieu cu Laurence Monce, Sylvotherapist

Silvoterapia nu este încă bine cunoscută în Franța, îmi poți explica în ce constă?

Silvoterapia este o practică ancestrală care constă în scufundarea în pădure pentru a beneficia de beneficiile terapeutice naturale aduse de arbori, la nivel fiziologic și emoțional.

Care este diferența cu baia de pădure practicată de japonezi? 

Baia de pădure sau Shinrin-Yoku a fost creată în anii 1980 de guvernul japonez pentru a ajuta locuitorii din Tokyo să-și gestioneze mai bine stresul . Constă în principal în participarea, însoțită de ghizi instruiți, la activități specifice pe un curs menit să creeze cele mai bune condiții pentru a beneficia de natură ( respirație, conexiune la copaci, meditație , exerciții fizice…). În prezent, există 68 de centre Shinrin-yoku în Japonia.

Shinrin-yoku sau Baia de pădure este o parte integrantă a silvoterapiei. Acesta din urma dezvolta si mai mult aspectul terapeutic si suportul psihologic si emotional.

Cum se practică silvoterapie? Este posibil in oras?

Este posibil să practicați silvoterapie într-o pădure , într-un parc sau într-o grădină privată în oraș sau în mediul rural. Este important de știut că cu cât densitatea copacilor este mai mare , cu atât se vor simți mai multe beneficii.

Pentru a practica silvoterapie, este necesar să lași pădurea să te invite să încetinești ritmul pașilor și al gândurilor tale, să asculți sunetele naturii , să mângâi diferitele texturi, să admiri culorile…

Pentru a merge mai departe, practicieni instruiți însoțesc oamenii în funcție de nevoile lor.

Cum ați descrie beneficiile pe care ni le poate oferi?

Multe studii arată că copacii joacă un rol important în sănătatea noastră . Ele produc în mod natural multe terpene , cum ar fi uleiurile esențiale, care contribuie la bunăstarea noastră . Ele ne oferă oxigen pur , permițându-ne să respirăm pe deplin și să-l lăsăm să ne infuzeze corpul, întărindu-ne sistemul imunitar.

Descoperirile recente arată și valoarea mersului desculț pentru a beneficia de efectele benefice ale unei bacterii prezente pe pământ.

Care este beneficiul special pentru stres?

Stresul este una dintre principalele indicații pentru practicarea silvoterapiei . Este important să alegeți arbori rotunzi, mai degrabă foioase, de culoare deschisă, precum teiul sau fagul, care să permită trecerea luminii.

Hormonii bunăstării , în special dopamina și serotonina, sunt apoi produși în cantități mari, scăzând nivelul de cortizol și adrenalină . Sistemul nervos parasimpatic este declanșat în mod natural de invitații naturale (ex. respirație).

Beneficiile sunt doar emoționale sau există efecte fizice dovedite?

Efectele emoționale au fost dovedite. În cariera mea de 20 de ani, am văzut mulți oameni care s-au epuizat și-au recăpătat energia și revin la echilibrul emoțional mai repede.

Petrecerea timpului în pădure permite corpului să se reîncarce, să golească preaplinul, să reechilibreze disfuncționalitățile și să umple golurile. Tensiunea arterială revine la un nivel normal, nivelul zahărului din sânge scade, senzația de opresiune dispare pe măsură ce sesiunile progresează. Persoana este mai în ton cu sine și cu nevoile sale. Natura acționează ca o oglindă și declanșează o conștientizare incredibilă.

Se joacă Natura cu toate simțurile noastre și cum?

Toate simțurile noastre sunt folosite atunci când lucrăm cu copacii. Pentru un rezultat mai bun, este necesar să cunoaștem cum funcționează sistemele nervos, respirator și hormonal. Prin urmare, este important să fii însoțit de un profesionist. Cele cinci simțuri sunt solicitate, iar practicantul conduce persoana, în principal oarbă, să se reconecteze la senzațiile sale .

Și apoi există al șaselea simț , câmpul energetic prezent în tot ceea ce captăm în mod natural când suntem în pădure.

Creierul citește toate informațiile pe care le percepem și le transformă în mesaje chimice în corpul nostru.

 

Vorbesti mult despre energie. Cum sunt câmpurile noastre energetice și cele ale copacilor aproape unul de celălalt și pot fi înrudite, hrănindu-se (sau nu) unul cu celălalt?

Suntem înconjurați de energie . Viața este energie. Toate regnurile, animale, minerale sau vegetale, sunt scăldate în aceeași matrice, un câmp cuantic. Totul este interconectat, fiecare gest și, de asemenea, fiecare gând. Creierul nostru emite multe unde electromagnetice . Același lucru este valabil și pentru copaci .

Prin acest câmp este posibilă conectarea cu copacii . Nu este necesar să îmbrățișați copacii. Această concepție greșită este preluată din New Age americană și nu are nimic de-a face cu terapia cu copaci.

Deoarece trăim în acest domeniu, așa cum au demonstrat oamenii de știință, este posibil să ne conectăm la un copac fără a-l atinge. Personal, mă conectez adesea la ei prin gândurile mele. Le simt scoarța sub degetele mele, pământul sub picioarele mele, parfumul lor, gustul lor…

Cum sunt legați oamenii și copacii? Ce crezi că trebuie să ne spună copacii?

Nu există un antropomorfism real între copaci și oameni . Cu toate acestea, Darwin a găsit o asemănare reală . El a clasificat copacii în regnul animal , nu în regnul vegetal, având deja perceput interacțiunile lor cu mediul lor . El a văzut copacul ca pe un om cu susul în jos, cu capul (unde respirăm) în pământ și sistemul său de reproducere deasupra, spre deosebire de noi.

Copacii nu simt emoții, dar reacționează la emoțiile umane . Când ne apropiem de ei, ei ne simt pentru că vibrăm . Tot ce trebuie să facem este să mergem la ei cu intenția de a fi amabili și respectuoși și de a ne lăsa primiți de fiecare dintre ei. Sunt ființe maiestuoase care au avut întotdeauna un loc privilegiat în viața umanității. Îi văd ca animale sensibile, perceptibile și de ajutor . Astăzi, comparativ cu acum douăzeci de ani, copacii privesc umanitatea cu un fel de tristețe. Sunt prezenți și ar dori să ne uităm mai mult la ei, să mergem să-i întâlnim. Un copac, ca și teiul , este capabil să ne recunoască după parfumul nostru, mirosul pielii noastre, amprentele noastre digitale , vibrațiile noastre și inima noastră deschisă.

Ne așteaptă și vor aduce omenirii toată tandrețea de care are nevoie.

Teiul în special:

În calitate de specialist în arbori, îl pui în fruntea listei în cartea ta, deși nu este primul din alfabet… Ce loc crezi că ocupă în marea familie a copacilor?

Teiul este un arbore excepțional care arată ca o bunica. Este considerat a fi cel mai dulce copac , un balsam pentru inimă . De fapt, frunzele sale au o formă de una, de parcă ne-ar transmite un mesaj. Florile sale au proprietăți hipnotice care permit oamenilor să-și recapete un răgaz în ciclul vieții lor. Parfumul său conferă ușurare și liniște instantanee . Intoxicarea parfumului ei ne transporta intr-o intoxicatie matasoasa, plutitoare, usoara si moale. O minune a unui copac!

Beneficiile teiului în silvoterapie sunt aceleași cu cele ale unui stejar sau fag, sau chiar ale unui castan?

Teiul aduce mult confort Este posibil să ne punem grijile la rădăcini și să ne simțim îmbrățișați. Legătura sa este moale și pașnică , învăluindu-ne cu imensa sa bunăvoință . Trebuie să recunoaștem forma ramurilor sale, tandrețea frunzelor sale de privit sau de zdrobit. Florile ei sunt ca niște sori mici care luminează lumea cu lumina lor. Este un copac ușor de abordat , ceea ce nu este cazul fagului sau stejarului. Acesta din urmă necesită multă smerenie , este stăpânul pădurii , patriarhul. Ne aduce curaj și puterecând avem nevoie. Este o ființă care ne înrădăcinează și ne ajută să trecem prin etapele vieții . Chassagne, cum se spune în occitană, numele strămoșilor mei.

Fagul seamănă mai mult cu un adolescent care poartă amintirea lumii și ne leagă de templul nostru interior. Cât despre castan, acesta reprezintă prietenul credincios, însoțitorul de drum. Acest copac vine la noi din Asia Mică. A reușit să se adapteze la toate tipurile de teren, la fel ca și caracterul său generos și prietenos.

Ca terapeut forestier, care crezi că sunt cele mai mari virtuți ale sale, cele pe care nu le împărtășește cu niciun alt copac?

Teiul este un arbore terapeutic Fie prin forma , culoarea, scoarța, frunzele sau florile, întregul tei invită la liniște.

Pliniu cel Bătrân a extras un oțet din scoarță pentru a calma problemele pielii . În Evul Mediu, a fost plantat în multe sate prin ordin regal. Sătenii se adunau să vorbească sub ramurile sale primitoare, iar recolta florilor lui era apoi rezervată spitalelor.

Are multe proprietăți: calmante, antispastice, digestive . Vindecă pielea , dă frumusețe și drenează corpul . Fie că este vorba de flori sau de alburn, fiecare dintre părțile sale conține mucilagii, terpene și taninuri diferite.

Moșia TiL găzduiește mai mult de o sută de tei venerabili care au aproximativ 150 de ani. Vorbești despre ei ca despre o familie, unde toată lumea joacă un rol. Ne poți spune mai multe despre asta?

Un singur copac plantat într-o grădină este ca un singur copil. Arborele, și mai ales teiul, este o ființă sociabilă căreia îi place să trăiască cu frații săi. Ramurile lor se agață una de alta și de rădăcinile lor. Îmi imaginez că plimbarea prin moșia TiL trebuie să fie fascinantă. Să simtă prezența fiecăruia dintre ei, să le cunoască formele, sensibilitatea lor particulară și să fii purtat către ei. Teiul , ca și alți copaci, nu au emoții, dar reacţionează la emoţiile umane . Ca un animal, simte vibrații . Așa că imaginează-te mergândprin această familie de copaci de o sută de ani… în câteva minute, vei ieși senin și ușor . Zen absolut garantat!

Fiecare dintre copacii de pe proprietatea TiL are un rol foarte specific .

În funcție de rădăcinile sale, de forma și de prezența sa, un copac poate fi un gardian, un maestru, un vindecător, un profesor, un broker de suflet sau un stâlp. Apoi este investit cu o misiune și interacționează în consecință cu mediul său .

Teiul este unul dintre cei mai buni însoțitori ai omului, mai ales în orașele și parcurile noastre. Cum ne poate ajuta în viața de zi cu zi, adesea obositoare și stresantă, unde ne lipsește natura?

Doar prin prezența sa binevoitoare , teiul calmează mintea, trupul și sufletul . În primul rând, este necesar să ne lăsăm grijile și gândurile rele departe de copac. Apoi, cu intenția iubirii necondiționate , mergeți spre copac cu inima deschisă , mâinile în față și simțiți-l vibrând de la o distanță de aproximativ un metru. Ascultă reacțiile corpului tău . Îți bate inima mai repede? Simți o furnicătură în mâini? În picioarele tale? Lasă copacul să se adapteze și să se obișnuiască cu vibrația ta, la prezența ta. Apoi mergi din nou înainte. Prezintă-te în ea șoptindu-ți numele. Trebuie să te cunoască. Spune-i ce cauți. Pune ușor mâna stângă în jos, apoi mâna dreaptă. Coborâți umerii și respirați ușor . Apoi odihnește-ți coloana vertebrală pe trunchi și simți-te înviorată.

Pe măsură ce pleci, mulțumește-i teiului pentru ceea ce ți-a dat și fă mâna către el.

#MustRead

Articolul precedent8 avantaje și beneficii Silvoterapia
Articolul următorEchinacea

Articole asemănătoare